GERİ

Refakat İzni Nedir, Kaç Gündür? Hangi Durumlarda Alınabilir?


Kamu ve özel sektör çalışanlarına sunulan haklardan biri refakat iznidir. Bu izin, kişinin bakıma muhtaç birinci derece yakınlarıyla ilgilenebilmesini sağlar. Bu izinde çalışanın aylık ve özlük hakları korunur. Memurun ya da özel sektör çalışanının haklarının korunabilmesi için refakat izninin usulüne göre alınması şarttır. Peki, refakat izni kimler alabilir? Refakat izni başvurusu nasıl yapılır? Refakat izni şartları ve daha fazlası için içeriğin devamına göz atabilirsiniz


Refakat İzni Nedir? Kimler Refakat İzni Alabilir?

Çalışan kişinin birinci derece, bakıma muhtaç yakınına bakabilmesi için alabileceği izne refakat izni adı verilir. Bu izin türü sayesinde çalışanlar, evde veya hastanede tedavi gören yakınlarıyla ilgilenebilir. Çalışanlar için önemli bir hak olan refakat izni, çoğunlukla doktor raporu ile verilir. Özel sektör çalışanları ve memurlar 3-6 ay gibi değişen sürelerde refakat izni alabilirler. İş hayatıyla özel yaşam dengesini korumada büyük önem taşıyan refakat izni sürecinde çalışanların haklarının korunması da büyük avantajdır. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli unsur ise refakat iznini yalnızca birinci derece yakınlar için alabileceğinizdir.

Bu da İlginizi Çekebilir: Doğum İzni Nedir, Doğum İzni Kaç Gün Kullanılır?

Refakat İzni Kaç Gündür?

Kamu ve özel sektör çalışanlarının alabileceği refakat izninin süresi kişinin çalışma durumuna göre değişkenlik gösterir. Örneğin; kadrolu bir memursanız 3+3 olacak şekilde toplam 6 ay refakat izni alabilirsiniz. Verilen ilk 3 aylık sürenin yetersiz olması durumunda tekrar belgelendirerek ekstra 3 ay daha rapor almanız mümkündür. Sözleşmeli personeller için ise refakat izni toplam 3 aydır. Bunun yanı sıra refakat izni, özel sektör çalışanlarına da sağlanan haklar arasında yer alır. Bu durumda özel sektör çalışanları toplam 3 ay olacak şekilde refakat izni kullanabilir. Her ne kadar 3 ay ile sınırlı olsa da özel sektör çalışanları işverenleriyle anlaşarak refakat izinlerini uzatabilir.

Refakat İzni Şartları ve Gerekli Belgeler

Refakat izni alırken ve aldıktan sonra bazı şartları yerine getirmek gerekir. Bu izni kullanmadan önce şu şartları bilmenizde fayda var:

  • Anne, baba, kardeş, eş ve çocuklar için refakat izni kullanılabilir.
  • 3 aya kadar refakat izni verilir ancak gerektiğinde 1 katına kadar uzatmak mümkündür.
  • İznin alınabilmesi için ağır hastalık geçiren kişi adına rapor alınması gerekir.
  • Birden fazla memur, aynı kişi için aynı süre içerisinde refakat izni kullanamaz.
  • Refakat gerektiren durumun herhangi bir nedenle sona ermesi halinde çalışan, izninin bitmesini beklemeden görevine dönmek zorundadır.

Bu şartları sağladıktan sonra refakat izni almak için üç hekim imzalı sağlık raporu almanız gerekir. Raporda ne kadar süre ile refakat edilmesi gerektiği de yazmalıdır. Bu raporu kurumunuza dilekçe ile teslim ederek refakat iznini başlatabilirsiniz.

Refakat İzni Sürecinde Çalışan Hakları

Çalışanların aylık ve özlük hakları refakat izni süresince korunmak zorundadır. Diğer bir ifadeyle çalışanın maaşı izin boyunca tam olarak ödenir. Ancak normal çalışma süresince alacağı prim gibi ek ödemeleri alamayabilir. Buna ek olarak çalışanın sigortası da devam eder. Çalışanın izni, tatilleri, sağlık hakları da refakat izni boyunca korunur.

Refakat İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?

Refakat izni başvurusunu memurlar, bağlı oldukları birim amirine yapmalıdır. Özel sektör çalışanları ise işverenlerine başvurularını iletebilir. Başvuru öncesinde refakat izni için gerekli dilekçeyi hazırlamanız gerekir. Daha sonra bu dilekçeye ek olarak ilgili sağlık kurulu raporunu da eklemelisiniz. Böylece ilettiğiniz talep ve resmî belgeye göre refakat iznine çıkabilirsiniz. İzniniz, işvereninizin onayladığı tarihten itibaren başlar ve raporda belirtilen süreye kadar devam eder.

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Eleman arıyorum diyorsanız hemen iş ilanı verin, milyonlarca iş arayana ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.