GERİ

OKR nedir? KPI ile Arasındaki Farklar Nelerdir?


Şirket başarısını artırmanın en temel yolları hedef belirlemek ve performans değerlendirmesi yapmaktır. Şirketinizin büyümesi için büyük bir önem taşıyan performans değerlendirmesi sayesinde mevcut ilerlemeleri gözlemlemek ve duruma göre yeni aksiyon planları oluşturmak mümkündür. Performans değerlendirmesi için en çok kullanılan sistemler OKR ve KIP yaklaşımlarıdır. Siz de “OKR nedir?” ve “ne gibi avantajlar sağlar?” gibi soruların cevaplarını inceleyerek, şirketinizin büyümesi aynı zamanda gelişim kat edebilmesi için yeni bir plan çizebilirsiniz.


OKR Nedir?

OKR, bir hedef ve 5 anahtar sonuçtan oluşan bir sistemdir. İsteğe göre haftalık ya da aylık olarak belirlenen OKR sayesinde şirketlerinizin amaçlarını takip edebilirsiniz. Aynı zamanda amaç için tercih edilen yolları da yakından gözlemleyebilmeniz mümkündür. OKR’nin temel görevi, kısa vadede uygulanması gereken amaçları belirlemektir. Bu sayede şirket ve çalışanlar öncelikli amaçlarını belirleyerek, hedeflerine daha kolay ulaşabilir. Aynı zamanda OKR şirketin amaçları ve çalışanların amaçlarını da ortak bir paydada buluşturmanızı da sağlar.

KPI Nedir?

KPI şeklinde kısaltılan "anahtar performans göstergesi" şirketin ve çalışanların başarılarını ya da verimini gözlemenin bir yoludur. Farklı departmanlara uygun olarak özelleştirilebilen KPI, yöneticilerin başarı süreçlerini izlemesini sağlar. KPI’nın özelleştirmesi büyük bir önem taşımaktadır. Çünkü; halka açık olan şirketlerin performansını etkileyen durum hisse senediyken, pazarlama departmanı için önemli olan girdi ve çıktılardan sağlanan kardır. KPI üst düzey ve düşük seviye olmak üzere ikiye ayrılır. Üst seviye KPI şirketin genel performansını ölçerken, düşük seviye olan ise çalışanların performansını ölçme amacı ile kullanılır.

Performans Yönetimi Nedir?

Performans yönetimi; şirketin kaynakları ve çalışanları için daha iyi sonuç elde etmek adına kullanılan araçlardan biridir. Bu araç sayesinde çalışanlarınızın motivasyonunun ve becerilerinin gelişmesi amaçlanır. Buna bağlı olarak kişilerin işe olan sorumluluk duygusu güçlendirilmeye çalışılır. Sürecin tamamı insan kaynakları departmanı ya da yönetici tarafından denetlenir. Performans yönetimi genellikle bireysel verimi ve yetenekleri geliştirmeyi amaç edindiğinden, işbirlikçi bir sistem değildir.

OKR Performans Yönetim Aracı mıdır?

OKR, çoğu şirket tarafından performans yönetim aracı olarak kabul edilmez. Bunun nedeni şirketin ve çalışanların gelişmek için ne yapması gerektiğine odaklanan OKR; müşteri memnuniyeti, gelir, ürün kalitesi gibi etkenleri ölçü olarak kullanır. OKR sayesinde bünyenizde çalışan kişiler; şirketin amaçlarına odaklanarak, performansını şirketin gelişimi için harcar. Bu sayede şirketteki bireyselleşme kırılarak, işbirlikçi bir sistem sağlanır. Fakat performans yönetimi OKR’ye nazaran daha çok bireysel çalışmalara odaklanır.

Performans Yönetimi ve OKR’ler Arasındaki Fark Nedir?

Performans yönetimi ve OKR arasında bazı temel farklar yer alır. Bu farkları şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • İş odaklı olan OKR, şirketin ve işin nasıl geliştirileceğine odaklanır. Diğer performans değerlendirmeleri ise bireysel çalışmalara ve becerilere odaklanır.
  • OKR ekip üyeleri tarafından takip edilen bir süreçken, performans yönetimi yönetici tarafından denetlenir.
  • Performans değerlendirilmesi ödül sistemine dayandığından dolayı çalışanlar sadece kendi bireysel amaçlarına odaklanarak, ekip çalışmasına yatkınlık göstermezler. Bu sistemde hırs ön plandadır. Fakat OKR’de amaçlar ortaktır ve işbirliği ön plandadır.
  • OKR takım üyelerini şirketin hedeflerine yönlendirir. Performans değerlendirmesi ise bireylerin görevleri yerine getirmesine odaklıdır.

OKR ve Performans Yönetimi Uyumlu mudur?

OKR ve performans yönetimi iki ayrı değerlendirme alanı olarak karşınıza çıkar. OKR daha fazla şirket amaçlarına, performans değerlendirmesi ise çalışanların bireysel verimine önem verir. Bundan dolayı birbiri ile uyumlu olan yönetimler değildi. Fakat yine de iki yöntemi de ayrı ayrı kullanarak hem çalışanlarınızın verimini hem de şirketin amaçlarındaki ilerlemeyi gözlemlemeniz mümkündür.

OKR’nin Kurumsal Faydaları Nelerdir?

Birçok kurumsal şirket tarafından kullanılan OKR yaklaşımı sağladığı faydalar açısından, yöneticilere pek çok kolaylık sağlar. OKR’nin kurumsal faydaları şu şekildedir:

  • Hedeflerin belirlenmesi açısından size basit bir çerçeve sağlar.
  • Belirlenen hedefler çalışanlar, departmanlar ve ekipler bazında ayarlanabilir.
  • Hedefler için kısa bir süre belirlendiğinden dolayı, verimi artırır.
  • OKB ortak bir amaç belirlediğinden dolayı ekipler arasındaki işbirliğini geliştirir.
  • Ekip, şirketin beklentilerini ve bunlara karşı neler yapabileceklerini açık bir şekilde anlar. Bu durum da şirket içerisinde şeffaflık sağlar.

OKR ve KPI Arasındaki Fark Nedir?

“KPI nedir?” sorusunun cevabından sonra bu yöntemi uygulamayı düşünen yöneticiler, OKR ve KPI arasındaki farkları merak eder. OKR ve KPI arasındaki farklar şu şekilde sıralanabilir:

  • OKR’nin amacı hedef belirleyerek uyum, katılım ve şeffaflık sağlamaktır. Fakat KPI şirketin gösterdiği faaliyet ve işin başarısını değerlendirmeyi amaçlar. Kısacası biri sürece odaklanırken, diğeri daha çok sonuçlara odaklıdır.
  • OKR hedef belirleme açısından daha yararlıyken, KIP hedef belirleme konusunda dar bir açıya sahiptir.
  • KPI uzun dönem için kullanılabilirken, OKR en az üç ayda bir değiştirilmelidir.
  • OKR stratejileri gerçek zamanlı olacak şekilde iletir, KPI ise durağan bir performans göstergesidir.

OKR'ler ve KPI'lar Birlikte Çalışabilir mi?

OKR ve KPI yaklaşımları birlikte kullanıldığında verimli sonuçlar elde edilebilir. OKR sayesinde çalışanlarınızı şirketin amacına yönlendirebilirsiniz. KPI sayesinde ise bu amaca ulaşmadaki başarıyı ölçülebilirsiniz. KPI amaç belirleme konusunda dar bir açıya sahip olduğundan bu açığı da OKR ile kapatabilirsiniz. Aynı zamanda KPI sayesinde durağan, OKR sayesinde aktif bir şekilde performans takibi yapabilirsiniz.

OKR Örnekleri

OKR örnekleri çalışılan alana ve departmana göre farklılık gösterir. Büyüyen bir şirket için OKR örneği;

  • Hedef: Şirketinizi diğer işletmelere tanıtmak
  • Anahtar sonuçlar: SEO çalışmaları sayesinde siteyi Google'da en üst sıralara taşımak. Sosyal platformlarda daha aktif olmak.

Ürününü pazarlamaya çalışan bir şirket için OKR örneği:

  • Hedef: Yeni yazılımı piyasaya sürmek.
  • Anahtar sonuç: Potansiyel kullanıcılara uygulamayı 1 ay ücretsiz sunmak. Yazılımı tanıtmak için hedef kitle belirleyerek e-posta atmak.

Bu örneklerden farklı olarak OKR yöntemini departmanlarınıza ve şirketinizin işleyişine göre düzenleyebilmeniz mümkündür.

Şirketin ya da çalışanların verimi ölçmek ve amaç belirlemek adına karşınıza çıkan en popüler üç yaklaşım bulunur. Bunlar; OKR, KPI ve performans yönetimidir. Performans yönetimi bireyler amaçlara ve başarılara odaklanırken, OKR şirket için genel bir amaç belirleyerek tüm çalışanları bu amaca yönlendirir. Bu sayede daha işbirlikçi bir çalışma sistemi yaratır. KPI ise belirlenen bu amaçlara ne kadar ulaşıldığını ya da şirketin genel olarak performansının ne düzeyde olduğunu ölçmeye yarayan bir yaklaşımdır. Departmanlara göre tasarlandığında KPI ve OKR bir arada kullanılabilen yaklaşımlardır. Siz de bu iki yaklaşımı değerlendirerek doğru şekilde bir arada kullandığınızda, hedeflerinize daha rahat bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Eleman arıyorum diyorsanız hemen iş ilanı verin, milyonlarca iş arayana ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.