Mola hakkı, işçinin çalışma süresi boyunca çalışmasına ara vererek dinlenmesini sağlayan hukuki bir haktır. Mola hakkı, Türkiye'de İş Kanunu'nun 68. maddesinde “ara dinlenmesi” yetkisi altında düzenlenmiştir. Bu yazımızda Mola Süresi Nedir, Ne Kadar Olmalıdır? Sorusunu cevaplandıracağız.
Bu da ilginizi çekebilir: İş Kanunu Nedir Hangi Hakları Korur?
İş Kanunu'na göre, işçilerin günlük çalışma raporu 4 saat veya daha kısa olması durumunda 15 dakika, 4 saat ile 7,5 saat arasında olması durumunda 30 dakika, 7,5 dinlenme fazlası ise 60 dakika ara dinlenmesi zorunludur. Günde 11 saate kadar olan çalışma koşullarında ara dinlenmesi en az 1 saat, 11 saatten fazla olan durumlarda ise en az 1.5 saat olarak belirlendi. Önemli bir not olarak, yemek yeme, çay içme gibi ihtiyaçlar için verilen süreler, ara dinlenme süresinden sayılmamaktadır.
İş Kanunu'na Göre Mola Süreleri
İş Kanunu'na göre mola biçimlerine, çalışma süresine bağlı olarak değişiklik göstermektedir:
İşçi ara dinlenmesini kullanmadan çalıştırılırsa, bu süre boyunca normal çalışma süresi olarak kabul edilir. Yargıtay'a göre, işçinin dinlenme süresi tanınmamışsa, bu süre için normal ücret ödenmesi gerekir. Eğer bu süre haftalık 45 saat aşan bir alma oluşuyorsa, zamlı ücret talep edilmesi gerekmektedir.
Mola süresi, iş yerindeki çalışma koşulları ve departmanlara göre belirlenebilir. İşveren, ara dinlenmelerin ne zaman olmasını belirleme yetkisine sahiptir. Ancak işçinin dinlenme hakkının ihlali hukuka aykırıdır ve işçinin bu hakkını kullanması, hem fiziksel hem de psikolojik sağlık açısından bir zorunluluktur.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturHesaplama Araçları
Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.