Kendi işinizi kurmayı hayal ediyorsanız internet çağının getirdiği avantajlardan da faydalanıp bu hayalinizi birçok yoldan gerçeğe döndürebilmeniz mümkün! Online olarak emeğinizi, bilgi ve deneyiminizi pazarlayabilir, ürünlerinizi satışa sunup kazanç sağlayabilir ya da fiilen şirket /iş kurup hedeflediklerinize ulaşabilirsiniz. Peki, kendi işinizi nasıl kurabilirsiniz? Süreç nasıl işler? İşte kendi işini kurmak isteyenler için öneriler…
Kendi işini kurmak isteyen girişimciler iş planı oluşturmak, KOSGEB eğitimlerine katılmak, sektör ve pazar araştırması yapmak, pazarlama stratejileri geliştirmek, alanında uzmanlaşmak için eğitimler almak, sosyal medyayı etkin kullanabilmek, sermaye yaratmak ve yeniliklere her zaman açık olmak gibi belli başlı başarı ölçütleri doğrultusunda ilerledikleri takdirde hedeflerine ulaşabilirler.
Kendi işini kurmak için öncelikli ve en önemli adım bir iş planının hazırlanmasıdır. Böylece işinizle ilgili hedeflerinizi, kullanacağınız stratejileri belirleyebilir, rakiplerinizi analiz edebilir ve hedef kitlenizi her yönden tanıyabilirsiniz.
Kendi işini kurmak isteyenlere devlet desteği de sağlanır. Az bir sermaye ile iş kurmaya girişseniz bile büyümeyi hedefliyorsanız zaman içinde daha fazlasına ihtiyaç duymanız bir yerde kaçınılmazdır. KOSGEB sıfırdan kendi işini kurmak isteyen girişimciler için geleneksel girişimcilik ile ileri seviye girişimcilik olmak üzere iki önemli eğitim programı sunar. İlgili eğitimleri aldıktan sonra KOSGEB desteklerinden de faydalanabilirsiniz.
Fiziksel veya online olarak sattığınız ürün ve hizmetlerinizi yasallaştırmanız iş kurma aşamasında önem arz eder. Bunun için de satış işlemleriniz sonrasında fatura kesmeniz gerekir. İşinizi faturalandırıp resmileştirmek adına şahıs şirketi, anonim veya limited şirket kurabilirsiniz. Şahıs şirketi kurmak genelde 2 gün gibi kısa bir sürede ve az maliyetli olarak gerçekleştiği için yeni girişimcilerin sıklıkla tercih ettiği bir yoldur.
Bu da İlginizi Çekebilir: Esnaf Kurye Nedir? Esnaf Kurye Nasıl Olunur?
Kendi işini kurmak isteyen girişimci olarak hedefleriniz büyükse yüklü bir sermaye ihtiyacı doğabilir. Sermaye edinmenin farklı yolları bulunur. Yüksek miktarda sermaye gereksiniminiz varsa en iyi yöntemlerden biri melek yatırımcı ile anlaşmaktır. Aynı zamanda devletin sunduğu hibe ve faizsiz kredi destekleri, banka kredisi, KOSGEB, İŞKUR vb. kurumlar aracılığıyla da finansal destek sağlayabilirsiniz.
Kendi işinizi kurma sürecinde pazar/sektör araştırması yapmak olası riskleri görüp daha fazla kazanç sağlamak açısından etkin bir yöntemdir. Adım atmayı planladığınız pazarın hacmini değerlendirmek, rakiplerinizin artı ve eksilerini analiz etmek sektörün geleceği hakkında isabetli tahminler yapabilmenize yardımcı olur. Böylece doğru adımlar atarak işinizi ilerletebilirsiniz.
İş kurma adımlarını iyi şekilde organize etmek ve sermaye desteği almak için önerilebilecek bir diğer yöntem de kendinize ortak ya da ortaklar seçmenizdir. Ortak seçiminde ortağın uzmanlık alanı, sermayeye destek olma potansiyeli, iş ahlakı, işinizin ortak almayı kaldıracak büyüklükte olması gibi faktörleri göz önüne almalısınız.
İşinizi kurup büyütme aşamasında zaman zaman profesyonel kişilerin yardımına ihtiyaç duyabilirsiniz. Bahsedilen destek ortağınız ya da sektörde bilgi ve deneyim sahibi olan profesyonel bir danışman tarafından verilebilir.
Kendi işinizi kurduktan sonra en önemli konulardan biri müşteri bulmaktır. Hedef kitlenize ulaşabilmek için de etkili pazarlama teknikleri kullanmanız gerekir. Sosyal medya reklamları, Google anahtar kelime reklamları, sponsorlu reklamlar gibi dijital pazarlama yöntemleri müşterilere hızlı ulaşmanın en etkili yolları arasındadır. Maliyet ve bütçe analizi sonrasında hangi pazarlama stratejilerine yönelebileceğinizi seçebilirsiniz.
Evde kendi işini kurmak isteyen ya da online satış yapan kişiler kendileri için profesyonel bir web sitesi oluşturmalı ve sosyal medyayı etkin şekilde yönetebilmelidirler. Böylece müşterilerinizin kısa sürede dikkatini çekerek onların size ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca SEO ve reklam çalışmaları bu noktada size destek verir.
Hangi işi yapıyor olursanız olun o alanda uzmanlaşmaya çalışmalısınız. Fiili veya online olarak birçok sektör için farklı konularda eğitimler açılmaktadır. Eğitimlere katılarak kendinizi geliştirebilir, müşterilerinize daha kaliteli bir hizmet sunabilirsiniz. Özellikle dijital pazarlama, SEO, Instagram ve Facebook reklamcılığı, sosyal medya pazarlaması ve Google reklamları yeni girişimciler için faydalı olan eğitimler arasındadır.
İş kurarken yeni fikirlere açık olmak, gelişen sektörleri ve en iyi meslekleri araştırmak hedeflediğiniz başarıya ulaşmanızı sağlayabilir. Yeni iş önerilerine karşı kapalı olmayın, mutlaka onları da değerlendirin.
Girişimcilik alanlarının sonu yok ama bazı işler çoğu kez başarıya ulaşmakta ve girişimcilerine kazanç sağlamaktadır. İşte kendi işini kurmak için fikirler:
Öncelikle hangi alanda çalışmak istediğinizi belirlemeli sonrasında ise rakip ve sektör araştırması yaparak verimli bir iş planı oluşturmalısınız. Ayrıca sermaye ihtiyacı ve kaynaklarını iyi tespit etmeniz gerekir.
İş kurmanın en önemli aşamalarından biri çok iyi araştırma yapmaktır. Verimli bir araştırma süreci geçirip doğru adımları atmanız halinde iş kurmak zor değildir.
Sermayesiz kendi işini kurmak isteyenler özel ders vermek, danışmanlık yapmak, dropshipping, Instagram ev yemeği satışları ve Youtuber olmak gibi seçenekleri değerlendirebilir. Söz konusu işler çoğunlukla bilgi ve emeğe dayanır. Ayrıca tüm bu işler için az miktarda da olsa para gerekebilir.
100 Bin TL sermaye ile yapabileceğiniz işler arasında e-ticaret, organizasyon şirketi, hediyelik eşya satışı vb. bulunur.
Evden yapılabilecek işler arasında içerik üreticiliği, web site tasarımı, sosyal medya yöneticiliği, sanal asistanlık, dijital pazarlama, grafik tasarım, e-ticaret, ürün paketleme vb. yer alır.
Siz de aklınızdaki soruları sorabilir, konuyla ilgili fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.
Bu haber için yorum bulunmamaktadır.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturBu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.