Rapor maaş kesintisi, sigortalı çalışanların iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hali gibi iş görmeye engel teşkil eden durumlara istinaden aldığı sağlık raporlarına yönelik belirli gün sayısından itibaren maaşta yapılan kesintiyi ifade eder. Hem personelleriniz hem de işletmeniz açısından büyük önem taşıyan konunun detaylarını öğrenmek için okumaya devam edebilirsiniz.
Rapor ödemesi, rapor parası gibi isimlerle de bilinen maaş kesintisi, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) raporlu personellerin işveren üzerindeki yükünü hafifletmek ve işçinin gelir kaybını önlemek amacıyla raporlu olduğu gün sayısının bir kısmını ödediği uygulamadır. Esasında iş göremez bireylerin yetkili sağlık kurumlarından aldığı raporlarda işçinin maaşı kesilmez; ilk iki günü işveren tarafından karşılanırken sonrası SGK tarafından ödenir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu madde 18’e göre geçici iş göremezlik ödeneği kapsamında meslek hastalığı, iş kazası, sağlık sorunları ve analık hali nedenleriyle iş göremezlik raporu alan işçi faydalanabilir.
Bu da İlginizi Çekebilir: Çalışanlar Kaç Gün Rapor Alabilir?
Kaç günlük raporu devlet öder ya da kaç günlük raporu işveren öder ve benzeri soru başlıkları hem çalışan hem de işveren tarafında sıklıkla merak konusudur. 1 günlük rapor nedeniyle maaşta kesinti yapılmaz. İki güne kadarki süreyi işveren karşılar.
Meslek hastalığı ile iş kazaları dışında 1 günlük rapor parası SGK geçici iş göremezlik ödeneği kapsamında değildir. SGK, İki günden fazla olan raporlarda sigortalı çalışana ödeme yapabilir.
Rapor parası sadece sigorta primi yatırılan çalışanlara verilebilir. SGK kanunu 18. maddeye istinaden sigortalının geçici iş göremezlik ödeneğinden yararlanabilmesi ve rapor ödemesi alabilmesi için aşağıdaki şartları taşıması istenir:
Rapor maaş kesintisi hesaplamak için öncelikle günlük brüt ve net kazancı belirlemeniz gerekir. Günlük brüt kazancı raporun alındığı tarihten önceki son üç aylık prime esas kazanç toplamını, bu süreye ait prim gün sayısına bölerek bulabilirsiniz. Rapor ödemeleri; ayakta tedavilerde günlük kazancın ⅔’sine, yatılı olanlarda ise yarısına bölünerek hesaplanır. Bunun yanında meslek ve iş kazalarında raporlu olunan günlerin tümü ödenirken hastalık, analık gibi hallerde ise ilk iki gün hesaplamadan çıkarılır. Örnek ile açıklamak gerekirse 30.000 TL brüt maaşa sahip bir çalışanın prim/gün sayısının 90 olduğu varsayılırsa son üç aylık prime esas kazancı 30.000×3=90.000 TL olacaktır. Günlük prime esas kazanç tutarı ise 90.000/90=1000 TL olarak bulunur. Kişi yatarak tedavi görürse yarısı ödendiği için 1000/2=500 TL tutarında günlük rapor ödemesi alabilir. Raporlu olduğu gün beş ise toplamda 500×5=2500 TL tutarında geçici iş göremezlik ödeneği verilmiş olur.
Rapor maaşı, diğer adıyla geçici iş göremezlik ödeneği alabilmeniz için bu süreçte öncelikle kurumun kabul ettiği sağlık kuruluşlarından iki günün üzerinde istirahat öneren sağlık raporu (iş göremezlik raporu) çıkarmanız gerekir. Raporu en kısa sürede işverene teslim ettikten sonra iş yeri SGK’ya durumu bildirir. Bu aşamanın ardından SGK gerekli incelemeleri yaparak ödeme sürecini başlatır. İş göremezlik ödemesinin durumunu ve ne kadar olduğunu e-Devlet Kapısı hesabınız üzerinden sorgulayabilirsiniz. Ödenek SGK’nın anlaşmalı olduğu bankalar aracılığıyla hesabınıza yatırılır. e-SGK platformundan SMS bilgilendirme bölümüne cep telefonu bilgilerinizi kaydetmeniz halinde ücret yatırıldığı zaman tarafınıza SMS ile de bilgi verilebilir.
Ücretlerin tam olarak ne zaman yatırıldığına dair net bir bilgi yoktur. İşverenin raporu SGK’ya bildirmesinin ardından ücretin çalışana ödenmesinin ortalama onbeş günü bulabileceği bilinir. Ancak kesinleşen ödenekler çalışanın hesabına mutlaka yatırılırken SGK’nın anlaşmalı olduğu bankalardan herhangi birinin şubesinden çekebilme imkanı sunar.
Her iş göremezlik raporu alan işçinin ödeneği SGK tarafından ödenmeyebilir. Belirli şartları taşıması istenen personelin aşağıdaki durumlarda rapor parası yatmayabilir:
Rapor maaş kesintisinin ne kadar olacağı iş sözleşmelerinde farklı şekillerde uygulanabilir. Bu nedenle her zaman kesin yanıt vermek mümkün değildir.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturHesaplama Araçları
Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.