GERİ

İstifa Durumunda Tazminat Hakları Nelerdir?


İş dünyasında birçok çalışan, çeşitli sebeplerle iş yerinden ayrılma kararı alabilir. Örneğin; yeni fırsatları değerlendirmek veya mevcut iş yerinizdeki memnuniyetsizlikler nedeniyle işten ayrılma kararı almak zorunda kalabilirsiniz. Bu noktada herhangi bir işten ayrılma söz konusu olduğunda çalışanlar arasında sıkça merak edilen ve kafa karıştıran konulardan biri kendi isteğiyle işten ayrılma tazminat hakkıdır. İstifa tazminat hakları genel olarak çalışanların işten ayrılırken sahip olabileceği yasal hakları kapsar. Özellikle istifa ve kıdem tazminatı arasındaki ilişki, istifa ihbar süresi, ve haklı nedenle istifa tazminat gibi konular çalışanların dikkat etmesi gereken hayati noktalardır.

İstifa sürecinde dikkat edilmesi gereken yasal hakları, yükümlülükleri doğru bilmezseniz çalışan olarak mağduriyet yaşamanız mümkün. Peki, istifa eden bir çalışanın hakları neler? İstifa sürecinde nelere dikkat etmek gerekir? Gelin, istifa ve kıdem tazminatı ilişkisine daha yakından bakalım.


İstifa ve Kıdem Tazminatı İlişkisi

İstifa etmek, çoğu zaman kıdem tazminatı hakkının kaybı anlamına gelir. Dolayısıyla istifa etmeyi düşünen bir çalışanın en çok merak ettiği konulardan biri, kıdem tazminatına hak kazanıp kazanamayacağıdır. Genel kural olarak bir çalışan kendi işten ayrılırsa kıdem tazminatı hakkından da vazgeçmiş olur. Ancak bu durumun belirli istisnaları bulunur ve istisnalar, çalışanın tazminat hakkını korumasını sağlayabilir. Çalışan, emeklilik için gerekli olan yaş dışındaki prim ödeme gün sayısını, sigortalılık süresini doldurmuşsa kendi isteğiyle işten ayrıldığında kıdem tazminatı alma hakkına sahiptir. Bu durumda çalışan, işverene SGK’dan alacağı yazıyla giderek kıdem tazminatını isteyebilir.

Kadın çalışanlar ise evlilik tarihinden itibaren bir yıl içinde işten ayrılmak isterlerse kıdem tazminatını alarak istifa edebilir. Bu hakkın amacı, kadınların evlilik sonrası işten ayrılmalarını kolaylaştırmak ve ekonomik olarak desteklemektir. Benzer şekilde erkek çalışanlar, askerlik görevi nedeniyle işten ayrılmak zorunda kalırlarsa kıdem tazminatına hak kazanır. Askerlik nedeniyle istifa eden bir çalışan hakkını kullanarak tazminatını alabilir.

İş Kanunu’na göre işçinin, iş yerinde maruz kaldığı belirli olumsuz koşullar nedeniyle istifa etmesi de haklı nedenle fesih olarak kabul edilir. Örneğin; işverenin ücretleri zamanında ödememesi, işçinin sağlığını / güvenliğini tehlikeye atan koşullar, iş yerinde mobbing ya da kötü muamele gibi durumlar haklı fesih nedenleri arasında yer alır. Bu durumlarda istifa tazminat hesaplama işlemi yapılırken işçinin çalıştığı süreye göre belirlenen kıdem tazminatı, brüt ücret üzerinden hesaplanır. Daha detaylı bilgi ve hesaplama yapmak için tazminat hesaplama sayfasından faydalanabilirsiniz.

İhbar Süresi ve Tazminat Hakkı

İstifa durumunda dikkat edilmesi gereken önemli husus istifa ihbar süresi ve buna bağlı tazminat haklarıdır. İş Kanunu'na göre çalışanların, işten ayrılmak istediklerini işverene belirli süre önceden bildirmeleri zorunludur. Söz konusu süre ise çalışanın kıdemine göre değişiklik gösterir:

  • 6 aydan az çalıştıysanız 2 hafta
  • 6 ay -1,5 yıllık çalışma süresine sahipseniz 4 hafta
  • 1,5 - 3 yıl çalışma süresine sahipseniz 6 hafta
  • 3 yıldan fazla çalışma süresine sahipseniz 8 hafta

Çalışan, bu süreler içinde işverene bildirimde bulunmadığı takdirde istifa tazminat hakları çerçevesinde işverene ihbar tazminatı ödemekle yükümlü olabilir. Aynı şekilde, işveren de işçiyi söz konusu süreleri gözetmeksizin işten çıkarırsa işçiye ihbar tazminatı ödemek zorundadır.

Haklı Nedenle İstifa Durumunda Tazminat

Haklı nedenle istifa tazminat hakkı, çalışanın iş yerindeki olumsuz koşullardan dolayı iş sözleşmesini feshetmesi durumunda ortaya çıkar. İş Kanunu'nun 24. maddesinde belirtilene göre işçinin fesih hakkı mevcuttur. 4857 kanunun ilgili maddesinde yer alan bazı önemli haklı fesih sebepleri şunlardır:

  • İşverenin işçinin ücretini zamanında ödememesi
  • İş yerinde işçinin sağlığını tehdit edecek koşulların bulunması
  • İşverenin, işçiye karşı hakaret veya kötü muamelede bulunması
  • İşçinin cinsel tacize uğraması

Bu gibi durumlarda çalışan, iş sözleşmesini derhal feshedebilir ve kıdem tazminatı hakkını talep edebilir. Ancak ispat yükümlülüğünün çalışan üzerinde olduğunu unutmamak önemlidir.

İstifa Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

İstifa sürecinde çalışanların istifa sonrası haklar konusunda bilinçli olması önemlidir. Süreç devam ederken yapılacak hatalar, tazminat ve diğer yasal hakların kaybına yol açabilir. Örneğin; istifa dilekçesinin yazılı ve açık şekilde yapılması, işverene karşı doğabilecek olası hak kayıplarının önüne geçilmesi açısından önemlidir. Ayrıca istifa ederken mevcut tüm haklarınızı talep ettiğinizden emin olmalısınız. Kendi isteğiyle işten ayrılma tazminat hakkı durumlarında ise hukuki süreçlerin doğru yönetilmesi, işçinin mağdur olmaması açısından oldukça önemlidir.

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Eleman arıyorum diyorsanız hemen iş ilanı verin, milyonlarca iş arayana ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.