GERİ

Güncel KOBİ Destekleri ve KOBİ Teşvikleri 2023


Devlet Teşvikleri Nelerdir

Ekonominin büyümesi, işsizliğin azaltılması, yeni istihdam alanlarının yaratılması için KOBİ’lerin önemi çok büyük. Bu yüzden KOBİ’lerin ekonomideki gücünün artırılması, dünyaya açılması ve rekabet güçlerinin artması için gerek kamu kurumları gerek özel bankalar ve kuruluşlar KOBİ destek paketleri ve teşvik programları hazırlamakta. Peki, KOBİ’ler için devlet destekleri ve hibe projeleri nelerdir? KOSGEB KOBİ destekleri nelerdir ve nasıl alınır? Güncel KOBİ devlet destekleri nelerdir? Eleman.net olarak hem bu sayfadan hem de sosyal medya hesaplarımızdan KOBİ’lerimiz için güncel destekleri duyuracağız. Devlet desteklerinden haberdar olmak için eleman.net İş Rehberi’ni ve sosyal medya hesaplarını takipte kalın.

KOSGEB nedir? KOSGEB Kimlere Destek Verir?

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ülkemizde küçük ve orta ölçekli işletmelerin, yani KOBİ'lerimizin geliştirilmesine ve desteklenmesine odaklanan bir kuruluştur. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın bir kuruluşu olan KOSGEB, 20 Nisan 1990 tarihinde kurulmuştur. Diğer kamu kurumları gibi merkezi Ankara'dadır. Ancak tüm şehirlerimizde müdürlükleri bulunmaktadır. KOSGEB, tüzel kişilikte özel bütçeli bir kurumdur.

KOSGEB, mikro ve küçük işletme kuracak kişilere hibe statüsünde, aynı zamanda faaliyet gösteren KOBİ'lere yatırım, pazarlama, finansman ve diğer işletme becerilerini geliştirmeleri için destek sağlar.

KOSGEB Destekleri

Devlet Destekleri ve Teşvikleri Nedir, Hangi Kurumlar Vermektedir?

Devlet destekleri ve teşvikler, kamu kurum ve kuruluşları tarafından firmalara verilen ekonomik, danışmanlık, operasyonel yardımların tamamıdır. Ülkemizdeki firmaların rekabet gücünün artması, yeni yatırımlar yaparak istihdama ve ekonomiye olan etkisinin artması için her yıl ekonomik yardım projeleri planlamaktadır.

Devlet destekleri ve teşvikler KOSGEB, Ticaret Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK, Kalkınma Ajansları, Sosyal Güvenlik Kurumu, İŞKUR, Tarım ve Kırsal Kalkınma Destekleme Kurumu, Maliye Bakanlığı gibi kurumlar tarafından firmalara verilmektedir.

Devlet teşvikleri ile firmaların yeni projelerinin hazırlık aşamasından fizibilite çalışmalarına, yetkilendirme işlemlerinden pazarlama faaliyetlerine kadar pek çok faaliyetin desteklenmesi amaçlanmaktadır.

Güncel Devlet Destekleri ve Hibe Projeleri

eleman.net olarak KOBİ'lerimiz için güncel devlet destekleri ve hibe projelerini düzenli olarak bu sayfadan duyurmaya devam edeceğiz. Güncel destek projelerinden haberdar olmak için eleman.net İş Rehberi'ni takip edebilirsiniz.

Bu da ilginizi çekebilir: E-ihracat ve Pazarlama Faaliyetleriniz için Devlet Teşvikleri

KOBİ’lere 20 Milyon Liralık Destek Paketi Duyuruldu

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı ve KOSGEB ile hayata geçirilen proje kapsamında KOBİ’lere 20.000.000 (yirmi milyon) TL’lik destek verileceği duyuruldu.

KUZKA, yani Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı ve KOSGEB ortaklığında gerçekleştirilecek “2023 yılı İmalat Sanayiinde Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Ortak Finansman Destek Programı" ilan edildi.

Program kapsamında TR82 bölgesindeki KOBİ’lere 20 milyon TL finansman desteği verilecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları ile KOSGEB iş birliğinde yürütülecek destek projesi ile KUZKA TR82 bölgesindeki KOBİ’lerin finansman ihtiyacının karşılanması ve yatırım hareketinin başlatılması amaçlanıyor.

Destek programına, bölgede imalat sanayisinde faaliyet gösteren KOBİ'ler başvuru yapabilecek. KOBİ'lerin sunacağı projelere göre KOSGEB ayırdığı kaynağın tamamını ya da bir kısmını kullandırabilecek.

Program kapsamında, KOSGEB ve aracı kuruluş arasındaki protokolde belirlenen oran üzerinden seçilen projelerin kredi finansman maliyeti hesaplanacak ve bu maliyetler KUZKA ve KOSGEB işbirliği ile karşılanacak. Ortak finansman desteği, en düşük proje bütçesi 500 bin TL ve en yüksek proje bütçesi 2 milyon 500 bin TL (KDV hariç) olacak. Ajansın kar payı desteği faiz/kar payı oranının %12'lik kısmı olarak verilecektir.

Başvurular 31 Mart'a kadar saat 23.00'a kadar Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi, yani KAYS üzerinden yapılabilir. Başvuru tamamlanması için imzalanması gereken taahhütname 7 Nisan 2023 saat 18.00'e kadar e-imzalı veya ıslak imzalı olarak teslim edilmelidir. KAYS web sitesinden program hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Sanayide Nitelikli eleman Desteği

Sanayide Nitelikli Eleman Desteği

KOSGEB tarafından sunulan eleman desteği programı, artık Sanayide Nitelikli Eleman Desteği adı altında güncellenerek yeniden uygulamaya konuldu. 

Sanayide Nitelikli Personel Desteği olarak da bilinen program, KOSGEB'in Genel Destek Programı kapsamında yer almaktadır. Programın genel amacı, küçük işletmelerin verimli bir şekilde üretimlerini artırarak rekabet güçlerini yükseltmelerine yardımcı olmaktır. Aynı zamanda şirketlerin hem yurt içinde hem de yurt dışında pazar paylarını artırmaları amaçlanmaktadır.

Yenilenen Sanayide Nitelikli Eleman Desteği programının üst limiti 100.000 TL olarak güncellenmiştir. Ayrıca, Ar-Ge merkezleri ve Teknoparklarda faaliyet gösteren şirketlere pozitif ayrımcılık yapılarak destek üst limiti 75.000 TL'den 150.000 TL'ye yükseltilmiştir.

Sanayide Nitelikli Eleman Desteği Programı'nın Detayları 

İşletmeler, belirtilen sınırlar dahilinde birden fazla nitelikli elemanı istihdam edebilirler. Ancak, işletme sahibi veya ortakları ile anne, baba, kardeş, eş ve çocukları, emekliler, yurt dışında öğrenim gören öğrenciler ve yabancı uyruklu kişiler bu destek kapsamında istihdam edilemezler. Bu destek, program süresi içinde yeni istihdam edilecek çalışanlar için sağlanacaktır. Ancak, daha önce bu destekten yararlanan ve askerlik veya doğum nedeniyle işten ayrılan çalışanlar, programın geçerlilik süresi içinde işe geri dönerlerse, kalan destek üst limitine kadar destek verilebilir.

Destek üst limiti, diğer işletmeler için 100.000 (yüz bin) TL iken, Teknoparklarda faaliyet gösteren işletmeler ile Ar-Ge merkezleri ve tasarım merkezleri için 150.000 (yüz elli bin) TL olarak belirlenmiştir. 2023 yılı Sanayide Nitelikli Eleman Desteği kapsamında, yeni mezun, kadın, engelli, birinci derece şehit yakını veya gazi olan istihdam edilecek elemanlar için destek oranına %20 (yirmi) eklenir.

Destek üst limiti belirlerken, yeni istihdam edilecek personelin öğrenim durumu katsayısı kullanılır. Bu katsayı, mesleki ve/veya teknik lise öğrencileri için 1,25, ön lisans/lisans öğrencileri ve mesleki ve/veya teknik lise mezunları için 1,5, iki yıllık meslek yüksekokulu ve ön lisans mezunları için 1,75, lisans mezunları için 2, yüksek lisans mezunları için 2,25, doktora mezunları için 2,5 olarak belirlenir. Bu katsayılar, günlük asgari ücret ile çarpılarak günlük destek üst limiti belirlenir.
Sanayide Nitelikli Eleman Desteği programı, işletmelerde yeni istihdam edilecek kişilere, mesleki ve/veya teknik lise mezunları, yükseköğretim kurumu mezunları, mesleki ve/veya teknik lise öğrencileri, ve ön lisans/lisans öğrencileri için verilmektedir.

Sanayide Nitelikli Eleman Desteği ile istihdam edilecek kişiler kimlerdir?

Sanayide Nitelikli Eleman Desteği programı, işletmelerde yeni istihdam edilecek kişilere, mesleki ve/veya teknik lise mezunları, yükseköğretim kurumu mezunları, mesleki ve/veya teknik lise öğrencileri, ve ön lisans/lisans öğrencileri için verilecektir.

Sanayide Nitelikli Eleman Desteği başvuru şartları needir?

  1. İşletmenin, Orta Yüksek ve Yüksek Teknoloji alanlarından birinde NACE Rev 2 koduna göre C-İmalat Sektöründe, Bölüm 62-Bilgisayar Programlama, Danışmanlık ve İlgili Faaliyetler Sektöründe (62.02 Bilgisayar Danışmanlık Faaliyetleri Hariç) veya Bölüm 72-Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Faaliyetleri sektöründe yer alması gerekmektedir.

  2. Nitelikli elemanın işe giriş tarihinden önceki son 3 (üç) yıl içinde SGK prim kaydının olmaması veya en fazla 180 (yüz seksen) gün prim kaydının olması gerekmektedir.

Sanayide nitelikli eleman desteğine nasıl başvurulur?

KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği'nden faydalanmak isteyen işletmeler, öncelikle KOSGEB'in resmi internet sitesine giriş yaparak başvurularını yapmalı ve işletmelerini sisteme kaydetmelidir. Daha sonra "KOSGEB beyannamesi" eksiksiz bir şekilde doldurulmalıdır. Teslim edilmesi zorunlu olan tüm belgelerin tamamlanmasının ardından, KOSGEB müdürlüklerine beyan edilmelidir. Belgelerin teslim edilmesi ve nitelikli istihdam destek başvuru formunun eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekmektedir. İşletme sahibi tarafından doldurulan form, KOSGEB yetkilileri tarafından kontrol edilmek üzere sisteme kaydedilir. Böylece nitelikli eleman desteği başvurusu tamamlanır.

Kobi Deprem Destek

Deprem Bölgesindeki KOBİ’lere 75 Bin TL Destek

KOSGEB, imalat sektöründe faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) deprem bölgesindeki masraflarını karşılamak amacıyla çeşitli destekler sunuyor. Bu destekler arasında, bakım, tamirat, yenileme, çalışanlar, hammadde, malzeme, teçhizat, donanım gibi giderlere geri ödemeli olarak 75 bin liraya kadar katkı sağlıyor.

Deprem Desteği Hangi İllerde Geçerli?

KOSGEB'in sağladığı destek, 6 Şubat'ta meydana gelen depremler ve ardından ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) kapsamına alınan iller ve ilçelerde geçerli olacak. Bu bölgelerde faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) işlerinin aksamaması ve sürekliliklerinin sağlanması amacıyla İşletme Geliştirme Destek Programı çerçevesinde Afet Dönemi İşletme Desteği uygulanacak.

Deprem Desteğinden Kimler Faydalanabilir?

Deprem sonrası resmi makamlardan hasar belgesi alan işletmelerden, geçici nitelikteki çarşı alanlarında faaliyet gösteren, sanayi sitelerinde bulunan veya NACE Rev. 2'ye göre Kısım C - imalat sektöründe faaliyet gösteren işletmeler, destekten faydalanabilecek. Destek miktarı, iş yerinin hasar durumuna bağlı olarak 75 bin lira üst limitiyle sağlanacak.

Desteğin Kapsamında Neler Var?

İşletmelerin faaliyet gösterdikleri yapıların bakımı, tamiri, tadilatı için yapılan harcamalar, istihdam ettikleri personel maliyetleri ve faaliyet alanlarıyla ilgili alacaklarının yanı sıra ham madde, malzeme, teçhizat, donanım gibi giderlerine destek sağlanacak. Bu destek, büyük bir deprem felaketinden sonra yapılan giderlerin dikkate alınmasıyla verilecektir.

Deprem Desteği Geri Ödemeleri Nasıl Yapılacak?

Destek programı kapsamında gerçekleştirilecek ödemeler, programın tamamlanma tarihinden itibaren 12 aylık sürenin ödemesiz olarak geçirileceği, toplamda ise 6 eşit taksitte 4 aylık dönemler halinde yapılacaktır. İlk taksitin geri ödeme tarihi ise programın tamamlanma tarihinden sonraki 12 aylık sürenin ardından gelen ilk iş günü olacaktır.

Kaynak: www.kosgeb.gov.tr

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Eleman arıyorum diyorsanız hemen iş ilanı verin, milyonlarca iş arayana ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.