Bazı iş yerleri ve fabrikalarda vardiyalı çalışma sistemi bulunur ve bu durum geceleri de mesai yapmayı zorunlu kılar. Bu zorunluluk için ise çalışanın gece çalışabilir sağlık raporu alması gerekebilir. Gece çalışabilir raporu, tek başına ayrı bir rapor olmasa da çalışanın iş yerindeki mesai saatlerinin ayarlanması açısından önemlidir. Peki, gece çalışabilir raporu nasıl alınır? Gece çalışabilir raporu nereden alınır? Siz de gece çalışabilir raporu hakkındaki tüm sorularınızın yanıtı için içeriğin devamına mutlaka göz atın!
Bir çalışanın gece saatlerinde çalışabildiğini gösteren rapora gece çalışabilir raporu adı verilir. Bu rapor, çalışanların akşam 20.00 ile sabah 06.00 arasında çalışmalarının herhangi bir sakıncası olmadığını gösteren belgedir. Çalışanların güvenliği ve sağlığı açısından büyük öneme sahip olan bu rapor, bu saatler arasındaki çalışmanın getireceği riskleri en aza indirgemeyi amaçlar ve kanunlarca belirlenmiştir.
İşverenler, herhangi bir özel durum ya da sağlık problemi olmayan çalışanlarını gece vardiyalarında çalıştırma hakkına sahiptir. Dolayısıyla bu kişilerin işe giriş sağlık raporlarına ek olarak gece çalışabilir raporu almaları gerekir. Bunun dışında özellikle hamileler, emzirenler, kronik hastalığı bulunanlar, engelliler ya da henüz 18 yaşını tamamlamayanlar, gece vardiyalarında zorunlu olarak çalıştıramaz. Bu nedenle gece çalışabilir raporu da alamayabilirler.
İş yerlerinin büyük çoğunluğu, iş akdinin başlangıcında çalışanlarından sağlık raporu talep eder. Bu rapor, iş yerinin anlaşmalı olduğu sağlık kuruluşundan ya da diğer ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden (OSGB) alınabilir. İşe giriş sağlık raporunda çalışan; göz hastalıkları, psikiyatri, kulak burun boğaz, dahiliye ve genel cerrahi gibi uzman doktorlar tarafından izlenir. Buna göre de ilgili iş yerinde çalışıp çalışamayacağının kararı verilir.
Gece çalışabilir sağlık raporu da işe giriş raporuyla birlikte alınır. Bu rapor, işe giriş raporu gibi ayrı bir belge halinde değildir. Bunun yerine işe giriş raporunun bir bölümüne “Gece çalışabilir” ibaresi eklenir. Uzman hekimler, gece çalışabilir raporu için ek tetkikler yapabilir. Böylelikle çalışan, iş yerinin standartlarına uygun olacak şekilde raporunu almış olur.
Gece çalışabilir sağlık raporunun alınma süreci İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda belirtilir. Bu kanuna göre tehlikeli ya da çok tehlikeli sınıflarda çalışan kişilerin belli aralıklarla sağlık raporu alması gereklidir. Bu sağlık raporunun nerelerden alınacağı da belirtilir. Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yetkilendirilen merkezlerden bu raporun alınması gereklidir. OSGB (Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi) olarak bilinen bu merkezlerden hem sağlık raporu hem de gece çalışabilir raporu alınabilir.
Çalışanlar, sağlık raporunu almak için işverenler tarafından ilgili merkezlere yönlendirilebilir. Eğer iş yerinin anlaşmalı olduğu bir OSGB varsa buradan direkt olarak işe giriş sağlık raporu ve gece çalışabilir raporu almak mümkündür. Eğer iş yerinin anlaşmalı olduğu bir OSGB yoksa çalışan dilediği yerden randevusunu alarak raporlarını temin edebilir.
Gece çalışabilir sağlık raporu, herhangi bir risk grubunda olmayan tüm çalışanlar tarafından alınabilir. Hamileliğinin 24. haftasını aşan kadın çalışanlar, 18 yaşını doldurmayan çalışanlar, engelliler, doğumunun üzerinden 1 yıl geçmemiş olan anneler yasalar gereği gece çalışmak zorunda değildir. Yani işveren, diğer çalışanlara olduğundan farklı olarak bu kişileri gece çalıştıramaz. Eğer uzman hekimler de onaylamıyorsa bu kişilere gece çalışabilir raporu verilmez ancak bunun dışındaki sağlıklı bireyler gece çalışabilir raporunu alabilirler.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturBu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.