GERİ

Engelliler Hangi İşlerde Çalışabilir ?


En temel haklar arasında olan çalışma hakkı, oldukça önemlidir. Özellikle sosyal haklardan yararlanmak açısından aktif bir şekilde çalışma hayatında yer almak herkes için gerekli bir durum. Bu hakkın kullanımının önündeki engeller devlet tarafından yapılan düzenlemelerle kaldırılmıştır. Böylece dezavantajlı gruplar da çalışma hakkından en iyi şekilde yararlanabilecek haklara kavuşmuştur. Bu açıdan engellilerin hangi iş kollarında çalışabileceklerini bilmeleri ve engelli çalışan hakları konusunda fikir sahibi olmaları faydalıdır. Biz de Eleman.net olarak, hem engelsiz.eleman.neti tanıtmak hem de engellilere yönelik mesleklerden bahsetmek için engelli vatandaşların en çok tercih ettiği meslekleri bir araya getirdik. 

İş Kanuna Göre Engelli Kimdir?

İş Kanunu kapsamındaki tanıma göre, sosyal yeteneklerinde en az yüzde 40’lık kısıtlama bulunan kişiler engellidir. Bu tür kişilerin çalışma hakkından yararlanmalarına yönelik pozitif ayrımcılık ilkesince bazı kolaylıkların sağlanmıştır. Ayrıca engelli işçi alımına yönelik teşviklerle dezavantajlı grupların firmalar tarafından istihdam edilmesini kolaylaştıran düzenlemeler söz konusudur. Dolayısıyla firmalar açısından da engelli işçi çalıştırma bir seçenek değil zorunluluktur. Sektörü uygun olmasına rağmen engelli istihdamı yapmayan şirketlere idari para cezaları uygulanır. 

Engellilere sağlanan bazı kolaylıklar şunlardır:

  • Özel kadroların açılması

  • Belirli sayıda çalışana sahip işletmelere zaruri engelli istihdamı 

  • Sosyal alanlarda uygulanan indirimler  (toplu taşıma gibi)

  • Vergi indirimleri -ÖTV muafiyetleri gibi-

  • Erken emeklilik imkanı

  • Primsel teşvikler

Engelliler Hangi İşlerde Çalışabilir? 

Engellilerin meslek seçimine yönelik birtakım değişkenler olsa da genel anlamda engelli istihdamının yoğunlaştığı meslek grupları söz konusudur. eleman.net verilerine göre bu meslekler genellikle hem fiziksel hem de ruhsal açıdan kişiyi çok fazla yormayan niteliklere sahiptir. Böylece engelli istihdamına yönelik iş koşulu kıstaslarına uyumluluktan bahsetmek de mümkündür. Engelliler hangi meslekleri yapabilir konusunda öne çıkan meslek dalları şöyle… 

  1. Büro görevlisi

Özellikle raporlama, arşivleme ve veri hazırlama gibi değişken görevlerle ön plana çıkan büro personeli, engeli kişilerin ilk olarak istihdam edildikleri alanlar arasında. Bu yönde istihdam edilmek isteyenlerin bilgisayar sertifikasına sahip olması ve temel düzeyde de olsa ofis programlarına hakim olması yeterlidir. Güncel büro personeli iş ilanlarına buradan ulaşabilirsiniz.

  1. Gişe elemanı

Yine engellilerin sıklıkla istihdam alanı buldukları pozisyonlardan biri de gişeler. Özellikle belediyeler, kamu iktisadi teşebbüsleri veya özel nitelikli firmalar tarafından engelli çalışan kontenjanını doldurmak için tercih edilen pozisyonlar arasında. Ayrıca gişe personelinin hem fiziksel hem de zihinsel açıdan yoğun iş yükü söz konusu değildir. Bu da ilgili pozisyonu engelliler açısından bir adım öne çıkaran detaylardan biri. 

  1. Çağrı merkezi yetkilisi veya danışmanı

Müşteri hizmetleri birimi olarak da hemen her kurumsal ve kamu nitelikli firmaların sahip olduğu bir departman olan müşteri hizmetleri, engelli istihdamına ne uygun alanlar arasında. Özellikle son dönemde evden çalışma imkanının sunulması bakımından özellikle ulaşım konusunda sıkıntılar yaşayan engelli kişiler için de özel bir istihdam alanı durumunda. Evinize kurulan çağrı sistemi üzerinden gelen müşteri taleplerini cevaplamaya dayanan sistemin öncesi kısa bir oryantasyon sürecine katılmanız yeterlidir. Eleman.net çağrı merkezi elamanı iş ilanlarına buradan ulaşabilirsiniz.

  1. Destek personel veya uzmanı

İlk etapta çağrı merkezi elemanına benzer bir pozisyon gibi gözükse de tam olarak öyle olmayıp daha çok uzmanlığa sahip engelli kişiler için ön plana çıkan meslekler arasında. Özellikle yazılım ve bilgisayar alanında yetişmiş kişiler için uygun olan pozisyon bilişim sektörünün bel kemiği. Bu nedenle bilişimdeki engelli istihdamı, destek personeli olarak daha fazla revaçta. Böylece engelli kişiler yine ofise gitmeye gerek kalmadan firmanın müşterilere sattığı yazılımla ilgili destek taleplerini evinden rahatlıkla çözebiliyor. 

  1. Muhasebecilik

Her firma kendi muhasebesini tutmak durumunda. Bazı yazılımların gelişmesiyle birlikte bu durum çok daha pratik ve işlevsel bir hale dönüştü. Dolayısıyla temel anlamda muhasebecilik kavramlarına aşina olan ve muhasebe yazılımlarını kullanmayı öğrenme konusunda istekli olan herkesin yapabileceği bir meslek. Bu yöndeki istihdamlarda engelli kişilerin de bu alanda değerlendirilmesi ön plana çıkan noktalardan biri. Özellikle işin tamamen ofisten bağımsız olması, programa dayanması, masa başı gibi özellikleri engelliler açısından bir avantaj. 

Tüm bunlarla birlikte enstrüman çalmayı bilen engelliler için en önemli istihdam kapıları arasında enstrüman sanatçılığı var. Bunların haricinde ön lisans, lisans ve ortaöğretim mezunu engelliler için e-KPSS ile kamuda engelli iş ilanları ve açık memurluklara başvuru yapma hakkı kazanılması mümkün. Engelli çalışan maaşları özel de en az asgari düzeyde olması gerekirken çalışılan pozisyona göre maaş skalasında değişiklikler olabilir. 

engelsiz.eleman.net

Eleman.net’te Engelliler İçin Öne Çıkan İşler

Eleman.net, kurulduğu günden bu yana engelli istihdamına büyük önem vermektedir. Bu kapsamda, engelsiz.eleman.net’i kuran ve işverenlerin ücretsiz kullanımına sunan eleman.net, gerçekleştirdiği projelerle engelli istihdamını geliştirmeye ve katkı sağlamaya devam etmektedir. Eğer engelli bir bireyseniz iş ilanlarına başvurabilirsiniz. Engellilere yönelik iş ilanlarının yaygınlaşmasını istiyorsanız engelsiz.eleman.net’teki iş ilanlarını çevrenizle paylaşabilirsiniz. 

engelsiz.eleman.net işverenler için ücretsiz bir platformdur. İşveren olarak daha fazla bilgi almak için işveren olarak üye olun ve bize mesaj gönderin ya da çağrı merkezimize ulaşın.

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Eleman arıyorum diyorsanız hemen iş ilanı verin, milyonlarca iş arayana ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.