GERİ

Çalışanlar Sosyal Medyada Ne Yapmalı, Ne Yapmamalı?


Günlük hayatın büyük bir bölümünde yer edilen sosyal medya, çalışma hayatını doğrudan etkileyen medya kanalları arasında yer alır. İş hayatında markaların imajını ve kurumsal duruşunu temsil eden sosyal medya aynı zamanda birer sosyal medya kullanıcısı olan çalışanları da içerisine alır.

Çalışanlar, bağlı bulundukları kurumların sosyal medya faaliyetlerinde görev alsalar da almasalar da temsil ettikleri işletmelerin sosyal medyadaki imajının birer parçası olduklarının bilinciyle hareket etmelidir. Yapılan paylaşımlar, şirket kültürüne uygunluk başta olmak üzere pek çok açıdan şirketle örtüşmelidir. Peki, sosyal medya platformları çalışanlar için neden bu kadar önemli? İş ilişkilerini güçlendirmede sosyal medyanın etkisi nedir?

Sosyal Medya ve İş Hayatının Etkileşimi

İş hayatı için sosyal medya kavramı, dijital dünyada markaların, şirketlerin, kurumların temsil edildiği tüm alanlardır. Bir şirket sosyal medya kanalları üzerinden iletişim, pazarlama ve imaj çalışmaları yürütebilir. İşletmelerin, mevcut ya da potansiyel müşterileri ile etkileşim kurmasına destek olan sosyal medya ağları, kitlelerin kurum hakkında ne düşündüğünü ve ne söylediğini öğrenmesine yardımcı olabilir. Ticari hayatta sosyal medya, reklam, promosyon gibi tanıtım faaliyetlerde, müşteri sadakatinin tesis edilmesinde, pazara erişimin desteklenmesinde, iş modellerinin geliştirilmesi adına fikir alışverişlerinde ve hatta insan kaynakları yönetiminde kullanılabilir. Günümüzde iş hayatında etkin bir şekilde kullanılan sosyal medya ağları şöyle sınıflandırılabilir:

  • Yaygın olarak kullanılan Instagram, Facebook, Pinterest gibi sosyal ağlar
  • Ağırlıklı olarak iş bağlantılarının kurulduğu Linkedin benzeri platformlar
  • X (Eski adıyla Twitter) ve benzeri mikrobloglar
  • Youtube, Vimeo gibi video paylaşım platformları
  • Bloglar
  • Podcast ya da vodcast (video destekli podcast) platformları
  • Ekşi Sözlük ve benzeri haber bilgi paylaşımı yapılan topluluklar
  • Whatsapp, Telegram kanalları gibi özel paylaşımların yapılabildiği sosyal ağlar
  • Foursquare, Google Maps gibi konum bazlı sosyal servisler

Sosyal Medyanın İş Ortamındaki Rolü

Sosyal medya araçları, markaların etkileşim ve geri bildirim havuzu olarak kabul edilir. Özellikle büyük şirketler sosyal medya mesaplarında düzenli paylaşım yaparak potansiyel müşterilerden oluşan kitlesini elde tutmayı hedefler. Kurumsal hesapların paylaşımlarının yanı sıra çalışanlarının yaptığı paylaşımlar da markanın sosyal medyadaki imajını temsil eder. Bu noktada yanlış paylaşımlar hem şirketinize hem kariyerinize zarar verebilir. Sosyal medya hesaplarınızda yapacağınız iş ilişkilerini geliştirecek paylaşımlar ise sizi, diğerlerinden bir adım öteye taşıyabilir.

İş İlişkilerini Güçlendirmede Sosyal Medyanın Faydaları

Günümüzde en güçlü iletişim aracı olarak kabul gören sosyal medya; çalışanların işlerini geliştirebileceği, markalarını tanıtabileceği, pazar araştırması yapabileceği, geri bildirim alabileceği ve müşterileriyle etkileşim kurabileceği bir platformdur. Dünyanın farklı noktalarına ulaşmanızı sağlayan sosyal medya kanalları; etkileşim, reklam, satış stratejileri geliştirme gibi pek çok konuda önemli rol oynar.

Sosyal medya kullanımı çalışanların iş performansını artırmalarına yardımcı olabilir. Dijital dünyada bu durum birçok farklı şekilde gerçekleşebilir. Bir çalışanın çalıştığı kurumun sosyal medya stratejilerine katkı sağlayabilmesi, yorum yapabilmesi ve aidiyet duygusunun gelişimi açısından sosyal medya kanalları oldukça önemlidir.

Sosyal Medyada Yapılması Gerekenler

Çalışanlar, sosyal medyayı doğru şekilde kullanmak için öncelikle kurumsal bir profil oluşturabilir ve onu doğru şekilde yönetmeye odaklanabilir. Organik ve doğal büyümeyi hedefleyen çalışanlar, hesaplarını güncel tutarak ve kaliteli içerik üreterek doğru kitleye ulaşmayı başarabilir. İş hayatında sosyal medya hesabı kullanırken dikkat etmeniz gerekenler şöyle sıralanabilir:

Profesyonel Bir Profil Oluşturma

Sosyal medyaya adım atan kurumsal kişilerin öncelikle profesyonel bir profil oluşturması gerekir. Bu profilde kişisel hayatıyla ilgili değil; iş hayatıyla ilgili paylaşımlar yapması önerilir. Profil, doğru ve etkin bir şekilde hazırlanmalıdır. İş hayatında yaygın olarak kullanılan Linkedin gibi sosyal ağlardaki profiller, iş odaklı olduğundan profesyonel iş hayatına ilişkin bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde kitlelere sunmak gerekir.

İşle İlgili Paylaşımlar ve Güncellemeler

Sosyal medyada yapılan paylaşımlar yaptığınız iş ve sektörle ilgili olmalıdır. Üretilen içeriklerin etkileşime açık olması, marka ve kişisel kariyerinizle ilgili görünürlüğünüzü artıracak şekilde yapılması gerekir. Paylaşımlarla mevcut müşterilerinizin ve potansiyel müşterilerinizin ilgisini çekerek işletmenizi, işinizi ve kariyerinizi büyütürken doğru kişilere ulaşabilirsiniz.

Endüstri Trendlerini Takip Etme

Çalıştığınız sektör ve endüstri trendlerini takip ederek paylaşımlarda bulunmanız sizi daha yenilikçi gösterir. Bu noktada paylaşımlarınızı trend takibi yaparak ve görsel içeriklere önem vererek hazırlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Yapılmaması Gerekenler

Sosyal medya hesaplarınızı bireysel ya da iş amacıyla kullanırken yapmanız gerekenler kadar yapmamanız gerekenler de önemlidir. Çalışanların yaptığı paylaşımlar işlerini kaybetmelerine ve hukuki sorunlara neden olabilir. Bu yüzden çalışanların iş amacıyla veya bireysel olarak sosyal mecraları kullanırken dikkatli olması şarttır. Çalışanların sosyal medyada yapmaması gerekenler şu şekilde özetlenebilir:

Çalışma Koşulları ve Şirket Bilgilerinin Paylaşımı

Pek çok şirket sosyal medya konusunda çalışanlarına işin niteliği ile ilgili olarak özel sınırlamalar koyar. Özellikle şirketin gizli bilgilerinin sosyal mecralarda paylaşılmaması gerekir. Bu tür paylaşımlar şirketinizi zarara uğratabilir ve maddi tazminat davaları olarak size geri dönebilir. Ayrıca, çalışma koşulları konusunda markayı zedeleyecek yorumlardan da kaçınmakta fayda var. Bu iki önemli koşul firmayı doğrudan etkileyebilecek, maddi ve manevi zarar verebilecek hususlar içerir.

Eleştiri ve Şikayetlerin Açıkça Yapılması

Sosyal medyada eleştiri yaparken ticari bir statünüz varsa oldukça dikkatli olmalısınız. Yapacağınız her yorumun hakaret, aşağılama, şantaj ve tehdit gibi unsurları içermediğinden emin olarak yapmanız oldukça önemlidir. Özellikle çalıştığınız şirketin profilinizde açıkça yazdığı hesaplara sahipseniz çok daha dikkatli olmanız gerekir.

Kişisel ve Profesyonel Sınırların Belirlenmesi

Sosyal medya hesabınızı profesyonel olarak kullanmak istiyorsanız kurumsal ve kişisel olmak üzere iki farklı hesap kullanmanız önerilir. Şirketiniz adına kullandığınız sosyal mecraları ve kendi kişisel sosyal medya hesaplarını birbirine karıştırmamanız gerekir.

Okuyucu Yorumları

Siz de aklınızdaki soruları sorabilir, konuyla ilgili fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.

Bu haber için yorum bulunmamaktadır.

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Eleman arıyorum diyorsanız hemen iş ilanı verin, milyonlarca iş arayana ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.