Çalışanlar tek seferde en fazla kaç gün rapor alabilir? Devlet memurları ve özel sektör çalışanlarının rapor haklarıyla ilgili detaylar neler? Sağlık raporu hakkında en çok merak edilen soruları sizin için cevaplandırdık.
Geçici iş görmezlik raporu veya istirahat raporu olarak adlandırılan sağlık izninin gün sayısı kanunen sınırlandırılmıştır. Bir işçinin yıl içerisinde alabileceği doktor raporu sayısı belirlidir. Bir çalışanın tek doktordan bir seferde alabileceği istirahat raporu hakkı 10 gündür.
Bu da ilginizi çekebilir: Ücretli İzin Türleri Nelerdir?
Tek doktor tarafından verilecek olan istirahat raporu sayısı, bir yıl içerisinde 40 günden fazla olamaz.
Bir doktor tarafından bir yıl içinde bir kişiye verilen raporun gün sayısı 40 günü geçmesine rağmen çalışanın istirahat hali devam ediyorsa raporun heyet raporuna çevrilmesi gerekir. Bir hekimden alınan 10 günlük rapor bittiğinde bir 10 günlük rapor daha verilebilir. Ancak, ikinci 10 günlük raporun bitiminde raporluluk hali devam edecekse durum heyete sevk edilir.
Bir devlet memuru, yıl içerisinde bir hekimden en fazla 40 gün istirahat raporu alabilir. Memurların hastalık izni bir yıl içerisinde 7 günü aştığında özel hizmet tazminatında kesinti yapılır. Uzun süreli tedavi süreçleri söz konusu olduğunda memurlar heyet raporundan gün sınırlaması olmayan bir rapor alabilir.
Bu da ilginizi çekebilir: Doğum İzni Nedir, Doğum İzni Kaç Gün Kullanılır?
Aynı ay içerisinde 2 rapor alınabilir. Ancak SGK kapsamında çalışan bir işçi aynı ay içerisinde 2 rapor alırsa raporların birbirinin devam olmasına dikkat etmelidir. Raporlar ayrı olduğu takdirde SGK ki günlük rapor parası kesebilir.
Heyetin vereceği raporda gün sınırı yoktur. 1 aylık, 3 aylık ve 6 aylık sürelerde farklı raporlar verilebilir. Tek seferde en fazla 6 aylık bir sağlık raporu verilebilir. Heyet raporu, çalışanın hastalık halinin bittiği süreye kadar uzatılabilir. Çok daha uzun süreli tedavi süreci isteyen bir hastalık söz konusu olduğunda heyet, çalışanı emekliliğe sevk edebilir.
Acil servisten, doktorun kararı üzerine istirahat raporu alınabilir. Tek hekim raporu üzerinden değerlendirilir. En fazla 40 gün kadar rapor alınabilir. Uzman doktordan alınacak raporlar ise tek seferde 10 günlük alınabilir. Hastalığın devamı durumunda devam niteliğinde ikinci 10 günlük rapor alınabilir.
Diş hekimi tarafından verilecek olan sağlık raporu resmi bir belge niteliği taşıdığı için geçerlidir.
Geriye dönük sağlık raporu normal şartlarda verilmemektedir. Ancak, hastalığın seyri üzerinden değerlendirilmesi için aile hekiminize başvurabilirsiniz. Kronik hastalıklar veya uzun vadeli sağlık sorunları söz konusuysa, aile hekimleri bir süre öncesine ait bir sağlık durumuyla ilgili bir rapor düzenleyebilirler. Özel bir durum olduğu için aile hekiminizin değerlendirmesi ve kararı gerektirir.
Günlük gelir hesaplaması son üç aylık prime esas kazanç toplamının son üç aylık prim gün sayısına bölünmesi ile yapılır. Alınacak rapor ücreti, yatarak tedavilerde günlük kazancın yarısı, ayakta tedavilerde ise günlük kazancın üçte ikisi olarak uygulanır. Bu nedenle yatarak tedavi için sonucu ikiye bölerek, ayakta tedavi için sonucu üçe bölüp ikiyle çarparak hesaplanır.
Sağlık raporu ödemesi, raporun SGK'ya bildirilmesinin ardından ortalama 15 gün içinde anlaşmalı bankaların herhangi bir şubesinden çekilecek şekilde çalışanın hesabına yatırılır.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturHesaplama Araçları
Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.