Bankacılık maddi kazanımları, sosyal hakları ve çalışma saatleri gibi avantajlarıyla çok sayıda bireyin dikkatini çekiyor. Peki bankacı olmak için geçilmesi gereken sınavlar nelerdir? Bankacılık bölümünden mezun olup iş arayan veya bankacılık sınavlarına girmek isteyen insanlar banka sınavlarına nasıl hazırlanmalı? Detaylar mini rehberimizde…
Bankaların sınavla çalışan aldığı pozisyonlar arasında müfettiş yardımcısı, uzman yardımcısı, gişe görevlisi, servis görevlisi, yönetici adayı (MT), kredi uzmanı, operasyon yetkilisi ve bilgi teknolojileri (IT) uzmanı gibi pozisyonlar bulunur.
Devlet ve özel olmak üzere çok sayıda banka yıl içerisinde web sitelerinde duyurdukları tarihlerde banka sınavıyla personel alımı yapmaktadır. Her yıl sınavla personel alımı yapan bankalar; Ziraat Bankası, Garanti Bankası, Akbank, Vakıfbank, İNG Bank, Odeabank, Halk Bankası, Denizbank, Albaraka…
Bu da ilginizi çekebilir: İş Görüşmesinde Sıkça Sorulan 8 Soruya Etkili Cevaplar
Öncelikle, her bankanın banka sınav içeriğinin değişkenlik gösterdiğini bilmelisiniz. Sınavına gireceğiniz bankanın web sitesinde yayınlanan sınav detaylarına ulaşarak bilgi edinmeniz sınavda başarı şansınızı artıracaktır.
Banka sınavları genellikle yazılı ve sözlü mülakat olmak üzere iki aşamadan oluşur. Banka yazılı sınavları ise genellikle Genel Kültür, Alan Bilgisi ve Yabancı Dil olmak üzere 3 bölümden oluşur.
Banka yazılı Genel Kültür Sınavı konu başlıkları; Matematik, Türkçe, Tarih, Coğrafya, Sözel Mantık, Sayısal Mantık, Şekil Yeteneği, Güncel, Bankaya Özel Bilgiler
Banka yazılı Alan Bilgisi Sınavı konu başlıkları; Ekonomi, Hukuk, Muhasebe, Maliye, Bankacılık Finans, İşletme Finans
Banka yazılı Yabancı Dil Sınavı; İngilizce, Almanca, Fransızca
Banka sınavları başvuru süreci kamu bankası ve özel bankalar için farklı ilerlemektedir.
Kamu bankası sınavlarına başvurmak isteyen adaylar, sınav ilanının ardından kılavuzda belirtilen şekilde çevrim içi olarak başvurularını yapabilirler. Bu bankaların sınavlarına girecek adaylar, kılavuzda belirtilen ilgili üniversitenin internet sitesi üzerinden başvurularını gerçekleştirebilirler. Başvuru formunda, adaylardan özgeçmişe dayalı çeşitli bilgiler ve son altı ayda çekilmiş bir fotoğraf istenmektedir. Adaylar, formu eksiksiz ve doğru bilgilerle doldurarak başvurularını tamamlamalıdır. Ayrıca, doldurulan bilgilerin gerçeklerle çelişmemesine özen göstermelidirler. Başvuru formu doldurulduktan sonra, ilgili üniversitenin internet sitesi üzerinden kredi veya banka kartı ile sınav ücreti ödenmelidir.
Özel bankalarda ise adaylar, kariyer platformları aracılığıyla başvurdukları pozisyonlar için sınav daveti alabilirler. Özel bankalar tarafından gerçekleştirilen sınavlar için genellikle ücret talep edilmemektedir.
Özel sektör Banka Personeli maaşı ortalama 27.900 TL tutarındadır. Banka Müfettişi maaşı ise ortalama 57.800 TL tutarındadır.
Diğer banka personellerinin maaşlarını öğrenmek için Meslek ve Maaş Rehberi sayfamıza göz atabilirsiniz.
Banka sınavları soru sayısı bankaya göre değişkenlik göstersen de ortalama 100 soru sorulmaktadır. Aşamalara göre çıkmış banka sorularına örnekler;
Banka Genel Kültür Sınavı çıkmış sorulara 3 soru örnek;
Banka Alan Sınavı çıkmış sorulara 3 örnek;
Bu durumun hukuki sonucu aşağıdakilerden hangisidir?
Kaynak: sivavtime.com
Banka İngilizce Sınavı çıkmış sorulara 3 örnek;
Banka sınav aşamalarından birisi olan sözlü mülakat, başvuru değerlendirme süreci için oldukça önemlidir. Banka mülakatı esnasında adayların teknik deneyimleri, becerileri ve bankacılık sektörü ile ilgili bilgileri üzerinden yetkinlikleri ölçülür. Banka mülakat sınavlarında sık sorulan sorulara öncesinde hazırlık yapmak başarı oranını etkileyecektir. İşte, banka mülakatlarında sıklıkla sorulan sorular;
Bu da ilginizi çekebilir: Maaş Beklentiniz Nedir? Sorusuna Mülakatta Nasıl Cevap Verilir?
Banka mülakatlarında adayların duruşu, üslubu, giyim tarzı oldukça önemlidir. Banka mülakatına katılırken fazla renkli olmayan gri, siyah, lacivert renklerin tercih edilmesi görünüşünüze resmiyet kazandırır. Aynı şekilde, kadınlar için ceket-etek, ceket-pantolon; erkekler için şık bir takım elbise, ceket giyilmeyecekse gömlek üzerine sade bir kravat veya triko tercih edilebilir.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturHesaplama Araçları
Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.