GERİ

Askerlik Borçlanması Nedir, Nasıl Yapılır?


Askerlik borçlanması sigortalı olarak kayıtlı ve askere gitmiş kişilerin başvurabileceği bir yöntemdir. Daha geniş bir ifadeyle er veya erbaş olarak silah altına alınmış, yedek subay okulunda askerlik görevini yapmış Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları askerlik borçlanması için başvurabilir. Ayrıca bu kişilerin hak sahiplerinin de borçlanmaya başvurma hakkı vardır. SGK’ya yazılı talepte bulunan askerlik yapmış kişiler askerde geçirdikleri sürenin tamamını veya bir kısmını borçlanabilir

Askerlik Borçlanması Nedir?

Askerlik borçlanması, askerlik görevini yerine getirmiş kişilerin bu süreyi emeklilik hesaplamalarında değerlendirmesi için yapılan bir ödemedir. Normal olarak askerlik yaparken SGK’ya prim ödenmez. Bu durumda kişiler askerlik süresini çalışma süresine ekleyemez. Ancak askerlik yapmış kişiler için bu süre emeklilik maaşını ya da emeklilik yaşını etkileyebilir. Askerde geçen süreyi geriye dönük sigorta primi ödemek kaydıyla emeklilik hesaplamasına dahil edebilirsiniz. Böylece askerlikte geçen süre de emeklilik hesaplamasında çalışılmış gibi değerlendirilebilir. Bunun etkisiyle emeklilik yaşı düşer ya da gelecekte alınacak olan emeklilik maaşı artar. Özetle askerlik borçlanması emeklilik haklarının iyileştirilmesi için yapılan bir yatırım olarak bilinir.

Bu da İlginizi Çekebilir: 2024 Bedelli Askerlik Ücreti Açıklandı

Askerlik Borçlanması Nasıl Yapılır?

Askerlik borçlanması için e-Devlet üzerinden ya da borçlanma talep dilekçesiyle Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan başvuru yapılabilir. Dilekçe SGK’nın sitesinden indirilerek doldurulabilir. Dilekçeyi yazdıktan sonra SGK’nın ilgili birimine elden verebilir veya postayla gönderebilirsiniz. Başvurunun kuruma ulaşması ardından SGK çalışanları prim miktarını hesaplayıp posta yoluyla ve e- devlet üzerinden kişiye tebliği eder. Tebliğ tarihinde sonra bir ay içinde borcun ödenmesi zorunludur. Bu sürede borcu ödemezseniz başvurunuz geçersiz sayılır ve borçlanma için yeniden başvurmanız gerekir.

Borçlanma talep dilekçesini doldururken adın ve soyadın kimlik kartında yazıldığı gibi eklenmesi gerekir. Ayrıca TC kimlik numarası doğru olarak yazılmalıdır. SGK çalışanları sigorta sicil numarasını ve hizmet süresini kurumun sisteminden gördüğü için bu kısımları eklemenize gerek yoktur. Borçlanma miktarının hesaplanmasında günlük prime esas kazanç kısmı emeklilik maaş miktarını etkilediği için bu bölüm dikkatli bir şekilde doldurulmalıdır.

Askerlik Borçlanması Nasıl Hesaplanır?

Askerlik borçlanması hesaplama için SGK, askerlik yaptığınız süreyi göz önüne alır. Bu ödemeyi yapmak istiyorsanız her şeyden önce SGK’ya başvurmalı ve gereken evrakları temin etmelisiniz. Ödeme Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ödeme planına göre yapılabilir. Askerlik borçlanması ödemesi ise bankalardan veya e-Devlet üzerinden gerçekleştirilir. Bu noktada pek çok kişi askerlik borçlanması ne kadar sorusuna cevap arayabilir. Örnek vermek gerekirse 18 ay askerlik borçlanması SGK’nın günlük olarak belirlediği günlük tutarın 540 (18 ay) ile çarpılmasıyla hesaplanır. 15 ay borçlanma için günlük borçlanma tutarının 450 (15 ay) ile çarparsanız sonuç ortaya çıkar. Askerlik borçlanması için hesaplanan günlük tutar 6 ayda bir memur maaş zammına göre artabilir.

Bu da İlginizi Çekebilir: Askerlik Nedeniyle İşten Ayrılan Çalışanın Hakları

Askerlik Borçlanması Avantajları

Aserlik borçlanması ile kişiler sigorta başlangıcını geriye götürüp daha erken emekli olabilir. Prim günü eksik ise prim gününün tamamlanmasını sağlayan askerlik borçlanmasının ayrıca ücretlilere sağladığı vergi avantajı da dikkat çeker. Gelir Vergisi Kanunu’nun 63. maddesine göre Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödenen primlerde indirim yapılır. Bu noktada askerlik borçlanmasından ötürü ödenen primler, kanun maddesinde sayılan prim ve aidat niteliğinde kabul edilir. Ücretin vergi matrahı hesaplanırken indirim söz konusu olur. Böylece indirim yapılan primin yüzde 15’i kadar daha az vergi ödenip sigortalılara avantajlar sağlanır. Ayrıca askerlik borçlanmasının maaşa etkisi de vardır. Ödeme yapıldıktan sonra prim ve ortalama aylık kazanç artacağı için emekli maaşının da artması beklenir. Emekli maaşı yatırılan prime ve ortalama aylık kazanca bağlı olarak değiştiği için askerlik borçlanmasının maaşa olumlu etkisi bir diğer avantajdır.

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Eleman arıyorum diyorsanız hemen iş ilanı verin, milyonlarca iş arayana ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.