3600 gün tazminat hakkı, sigortalı çalışanların ve ilk defa 08.09.1999 tarihi ya da öncesinde herhangi bir kapsamda girişi olanların sahip olduğu bir haktır. Bildiğiniz gibi tazminat alabilmenin yollarından birisi de emeklilik için yaş dışında gereken şartların sağlanmasıdır. 3600 günden tazminat da bu kapsamda sigortalılara kanunen tanınmış bir haktır. Bu içerikte 3600 tazminat şartları nelerdir, nasıl alınır ve 3600'den tazminat hesaplama konusunda tüm ayrıntıları bulabilirsiniz.
3600 kıdem tazminatı hakkından yararlanabilmek için birkaç şartın sağlanması gerekmektedir. Bu şartları kısaca şu şekilde sıralayabiliriz;
3600'den tazminat alabilmek için sırasıyla yapmanız gerekenler şu şekilde olacaktır;
3600 gün tazminat nasıl alınır konusundaki süreci usulüne uygun olarak tamamladığınızda işveren ihbar sürelerine de uyarak tazminatlı çıkışınızı yapmak zorundadır. Kıdem tazminatına ilave olarak yıllık izin alacağı, maaş alacağı gibi alacaklarınız da varsa bunları da eksiksiz ödemelidir. İşverenin bu talebinizi kanunen kabul etmeme gibi bir hakkı bulunmamaktadır.
3600 gün tazminat dilekçesini Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan kıdem tazminatı yazısı aldıktan sonra vermelisiniz. Tazminat dilekçesi örnekleri internette mevcut. İlgili dilekçeleri kendinize göre hazırlayarak eksiksiz bir şekilde işvereninize sunmanız gerekmektedir. Dilekçeyi iki suret olarak hazırlamanızı ve sizde kalan nüshasını teslim ettiğiniz kişiye imzalatmanızı öneririm.
İşçi, işverene dilekçe verdikten sonra işveren tazminatı derhal ödemek zorundadır. Tazminat ödenme süresi konusunda kanunda açık bir hüküm yoktur. Ancak, genellikle çıkış tarihinden itibaren 30 gün olarak kabul edilmektedir. İşçi işten ayrıldıktan sonra da bu dilekçeyi verebilmektedir. Kıdem tazminatında zaman aşımı süresi 10 yıl olduğu için işçi, işten çıktıktan sonra 10 yıla kadar tazminat talep edebilmektedir. Ancak burada şart kıdem tazminatı yazısının işverene daha önce verilmiş olmasıdır.
Çoğu durumda işveren sigortalının çıkış talebini kabul etmemekte ya da kabul etse bile tazminatını ödemeden çıkış yapmaktadır. İşçi işyerinde en az 1 yıl çalıştıysa ve kıdem tazminatı yazısını da aldıysa işverenin bunu ödeme zorunluluğu olduğunu yukarıda belirtmiştim. İşveren tazminatı ödemediğinde işçinin kanuni yollarla tazminatını alma hakkı vardır.
İşveren, sigortalı gerekli şartları sağlıyor olmasına rağmen tazminatı ödemezse;
Kıdem tazminatı hesaplaması çalışılan süre esas alınarak ve son brüt kazanca göre yapılmaktadır. Son brüt kazanç esas alınarak hesaplanan brüt tazminattan binde 7,59 oranında damga vergisi kesintisi yapıldıktan sonra net tazminat tutarı işçinin hesabına aktarılmaktadır. Son brüt kazanç, tavan kıdem tazminatı tutarını geçiyorsa işçinin tazminatı tavan tutar esas alınarak hesaplanmaktadır. Ayrıca hesaplamada kıdem tazminatı hesaplamasına dahil edilmeyen ödemeler düşülerek hesaplama yapılmaktadır.
Aslında bu konuda Kanunen açık olarak belirlenmiş bir sınır bulunmamaktadır. Kanun, genelge ya da alt yönetmeliklerde ben bununla alakalı bir şey okumadım. Ancak, Yargıtay kararlarına baktığımızda bu hakkında bir kere kullanılabileceği aşikardır. Uygulamada ise bu hiç de böyle değildir. İşçi, işyerinden tazminatını alarak ayrıldıktan sonra başka işyerinde de bu hakkı kullanabilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu yazıyı verdiği için işçi ikinci ya da sonraki işyerlerinden de tazminat alabilmektedir. Önceki işverenleri Mahkemeye başvurmadıkları sürece bu konuda bir sorun olmamaktadır. Özetle, önceki işverenler sorun etmediği sürece birden fazla defa bu kapsamda tazminat alınabilmektedir.
Bu kapsamda çıkışı verilecek işçi için kullanılması gereken SGK çıkış kodu 14 numaralı koddur. Kodun açılımı şu şekildedir;" Emeklilik için yaş dışında diğer şartların tamamlanması.
Hacettepe Üniversitesi İşletme mezunuyum. Hacettepe Üniversitesinde İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. İşverenler, sigortalılar ve çalışma hayatındakiler için danışmanlık hizmeti veriyorum.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturBu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.