GERİ

Yıllık İzin Hesaplama

Yıllık izin hesaplama aracı ile çalışma sürenize ve mevzuatlara göre hak ettiğiniz izin hakkınızı hızlı ve doğru bir şekilde öğrenin. 4857 sayılı İş Kanunu'na göre yıllık izin nasıl hesaplanır, ne zaman hak kazanılır sorularına yanıt bulun. Yıllık izin hakkıyla çalışanların en çok merak ettiği sorular, çalışma sürelerine göre yıllık izin hakları ve daha fazlası eleman.net’te!

Yıllık İzin Hesapla
Yıllık İzin Hesaplama

Yıllık İzin Süreleri

Yıllık izin hesaplama programı ile güncel mevzuatlara göre yıllık izin sürenizi hızlıca hesaplayın. Yıllık izin hakkı, kişinin yaşı, özel sektör veya kamu çalışanı olup olmadığına göre değişmektedir. 4857 sayılı İş Kanunu'na göre yıllık izin süreleri aynı işyerinde geçirilen hizmet süresine göre belirlenir. Yıllık izin hesaplama aracıyla izin sürenizi öğrebilirsiniz.

Çalışan Türü:



İşe Başlama Tarihi:

NOT: İşe başlamadan önce deneme süresi geçirdiyseniz işe başlama tarihi olarak deneme süresinin başlangıç tarihini giriniz.

Hızlı İzin Hesaplama

Çalışma sürenize göre izin hakkedişlerinizi kısa yoldan öğrenebilirsiniz..

Çalışma Süreniz
4 Ay 5 Ay 6 Ay 7 Ay
8 Ay 9 Ay 10 Ay 11 Ay
1 Yıl 2 Yıl 3 Yıl 4 Yıl
5 Yıl 6 Yıl 7 Yıl 8 Yıl
9 Yıl 10 Yıl 11 Yıl 12 Yıl
13 Yıl 14 Yıl 15 Yıl 16 Yıl
17 Yıl 18 Yıl 19 Yıl 20 Yıl
Yıllık İzin Süreleri

Yıllık İzin Süreleri

Çalışanların yıllık izin süreleri aynı işyerinde çalıştıkları süreye göre 15-26 gün arasında değişir, yeraltında çalışanlar ve memurlar için bu süre daha fazladır.

Çalışanlar için 1-5 yıl (5. yıl dahil) 14 gün, 5-15 yıl 20 gün, 15 yıl ve üzeri 26 gün;

Yer altında çalışanlar için yıllık izin süresi 4 gün artırılarak uygulanır. Yeraltında çalışanlar için 1-5 yıl 18 gün, 5-15 yıl 24 gün, 15 yıl ve üstü 30 gün;

18 yaşından küçük ve 50 yaşından büyük çalışanlar için 20 gündür. Bu yaş gruplarına mensup çalışanlar bir yıldan az çalışma süresine sahip olsalar dahi yıllık izin süreleri 20 günden az olamaz. Memurlar için ise 1-9 yıl 20 gün, 10 yıl ve üstü 30 gün izin hakkı tanınır.

Yıllık İzin Süresi (Özel Sektör)

Çalışma Süresi Yıllık İzin Süresi
1 ila 5 Yıl (5. Yıl Dahil) 14 gün
6 ila 15 Yıl (15. Yıl Dahil) 20 gün
15 Yıldan Sonra 26 gün
50 Yaşından Büyük Çalışan (50. Yaş Dahil) 20 gün
18 Yaşından Daha Küçük Çalışan (18. Yaş Dahil) 20 gün

Yıllık İzin Süresi (Kamu / Memur)

Çalışma Süresi Yıllık İzin Süresi
1 ila 10 Yıl (10. Yıl Dahil) 20 gün
10 Yıldan Sonra 30 gün
Yıllık izin nedir? Nasıl kullanılır 2024

Yıllık izin nedir? Nasıl kullanılır?

Yıllık izin, deneme süresi dahil olmak üzere en az bir yıl çalışan bir çalışanın hak kazandığı ücretli izindir. Yıllık izin süresi işe giriş tarihinden itibaren belirlenir ve çalışanlar istedikleri zaman bu izni kullanabilir. Anayasa'nın 50. maddesiyle güvence altına alınan dinlenme hakkı, 4857 Sayılı İş Kanunu ile kapsamı ve detayları belirlenmiştir.

Çalışanlar yıllık izinlerini 10 günden az olmamak şartıyla diledikleri şekilde bölebilir. 10 günden sonra kalan izin süresi toplu olarak veya 1-2 günlük periyotlar halinde kullanılabilir. Bir yıllık çalışma sonunda hak kazanılan yıllık izin, takip eden yıl içerisinde kullanılmalıdır. Yıllık iznin kullanılacağı tarih, çalışan tarafından belirlenir ve çalışan bu tarihi en az bir ay önceden işverene yazılı olarak bildirmek zorundadır.

Yıllık İzin Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Resmi Tatiller Yıllık İzinden Düşülür mü?

Resmi tatiller yıllık izinden düşülmez. Yıllık izin süresine denk gelen resmi tatil günleri, iznin süresine eklenerek kullanılır.

Kullanılmayan İzinler Silinir mi?

İş Kanunu'nu gereği kullanılmayan izinler silinmez. İzin hakları bir sonraki döneme aktarılır.

Yıllık İzin Yerine Ücret Ödenir mi?

İş Kanunu'nun 53. maddesi gereği dinlenme hakkı çalışanın temel bir hakkıdır ve bu süreler paraya çevrilemez. Çalışanlar işverenden bu yönde bir talepte bulunamaz.

Yıllık İzin Ücreti Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Yıllık izin ücreti, çalışanın yıllık izin süresine denk gelen ve brüt maaşa göre hesaplanan ücrettir. Çalışan izne ayrılırken bu tutar işveren tarafından peşin veya avans olarak ödenmelidir. Brüt ücret, çalışma günlerine bölünerek günlük ücret bulunur ve bu günlük ücret yıllık izin süresi ile çarpılarak hesaplanır.

Yol İzni Nedir?

Çalışan, yıllık iznini işyerinin bulunduğu şehirden farklı bir yerde geçirecekse ve bunu belgeliyorsa, yıllık iznine ek olarak en fazla 4 gün yol izni alabilir. Yol izni ücretli izin değildir.

Yıllık İzin Avansı Nasıl Alınır? Nasıl Hesaplanır?

Yıllık izin avansı, çalışanın aynı işyerinde bir yılını doldurmadan önce yıllık izninin bir kısmını kullanabilmesi anlamına gelir. İşverenin onayıyla çalışan bu hakkı kullanabilir ve alınan izin süresi, yıllık izinden düşülür.

Yıllık Ücretli İzin Hakkı Ne Zaman Kazanılır?

Yıllık ücretli izin hakkı, bir işyerinde çalışmaya başladığı günden itibaren en az bir yılını dolduran işçilere tanınır.

Yıllık ücretli izin kullanılan sürede SGK primleri ödenir mi?

Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 61. maddesine göre, çalışanlara yıllık ücretli izin süresi için ödenecek ücretler üzerinden iş kazaları ve meslek hastalıkları primleri hariç, diğer sigorta primlerinin işveren tarafından ödenmesine devam edilmelidir.

Çalışan Zorunlu Olarak Yıllık İzne Çıkarılabilir mi?

İş Kanunu'na göre işveren, çalışanını zorunlu olarak ücretli yıllık izne çıkarabilir. Bu genellikle izin birikmesinin önüne geçmek için uygulanır.

Yıllık İzinde İşten Çıkarılma Durumunda Ne Olur?

Yıllık izin sırasında çalışanın iş akdi geçerli bir sebeple feshedilebilir, ancak yıllık izin kullanmak fesih nedeni olamaz. İzin sırasında başka bir sebeple iş akdi sona ererse, kalan izin hakları ücrete dönüştürülerek çalışana ödenir.

50 yaş ve üstü yıllık izin süresi ne kadar?

50 yaşında olanlar ve 50 yaşından büyük olan çalışanlar için izin süresi 20 gündür. Yaşı, 50 yaş ve üzeri olanlar için çalışma süresine bakılmaz.

18 yaşındakiler için yıllık izin süresi ne kadar?

18 yaşında olanlar ve 18 yaşından küçük olan çalışanlar için izin süresi 20 gündür. Yaşı, 18 yaş ve altında olanlar için çalışma süresine bakılmaz.

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Eleman arıyorum diyorsanız hemen iş ilanı verin, milyonlarca iş arayana ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.