Dönemsel çalışma, şirketlerin yoğun dönemlerinde veya belirli projeler için geçici personel ihtiyacını karşılamak amacıyla tercih ettiği bir işe alım modelidir. Dönemsel işe alımlar, mevcut personel sayısının yetersiz kaldığı durumlarda veya belirli bir dönemde ekstra iş gücüne ihtiyaç duyulduğunda sıkça başvurulur. Özellikle yeni mezunlar, işsizlik dönemini daha az etkilenerek atlatmak isteyenler veya iş tecrübesi kazanmak isteyenler için dönemsel çalışma cazip bir seçenek olabilir. Bu şekilde, hem işverenler geçici ihtiyaçlarını karşılayabilir hem de çalışanlar kendilerini iş dünyasına adapte etme ve deneyim kazanma fırsatı bulabilir.
Dönemsel personel alımı hem işveren hem de çalışan açısından birçok avantaja sahiptir. Dönemsel olarak çalışan bir eleman, deneyim kazanma imkanına sahip olur. Yeni mezun, iş arayışındaki biri veya kendi mesaisine ek olarak, esnek şartlara sahip ek iş arayanlara büyük avantajlar sağlayabilir. Ayrıca dönemsel çalışma düzenine başlayıp sürekli çalışma düzenine geçen birçok çalışan mevcuttur. İşletmeler, kadrolu ve tam zamanlı çalışanlarını genellikle dönemsel ve taşeron çalışanlarından seçerler.
Dönemsel personel alımının işverene olan katkısı ise; Belirli bir sabit kadro oluşturmaya gerek olmadan, dönemsel olarak personel temini sağlanabilmesidir. Bu yaklaşım, özellikle değişken iş yüküne sahip işletmeler için yararlıdır. Dönemsel personel temini, şirketin ihtiyaç duyduğu dönemsel işler sürecinde esneklik sağlar. Bu şekilde, şirketler, mevsimsel talep artışları veya özel projeler için ek personel istihdam edebilirler.
Ancak, dönemsel işe alım yapımı uzmanlık ve deneyim gerektirir. Çok sayıda personelin açık pozisyonlara göre seçilmesi, mülakatlarının yapılması oldukça zorlu ve zaman alan bir süreçtir. Bu dönemleri minimum maliyetlerle atlatmak için uzman bir kuruluştan yardım almanız mantıklıdır. Eleman.net, iş ilanı platformu tanımının yanı sıra, uzman işe alım kadrosu ve 19 yıllık birikimiyle firmalara işe alım danışmanlık hizmeti de vermektedir.
Eleman.net, insan kaynakları departmanı olmayan ya da İK birimlerini verimli kullanmak isteyen firmalar için SEÇ | YERLEŞTİR hizmetiyle işe alım danışmanlığı konusunda hizmet vermektedir. SEÇ | YERLEŞTİR kapsamında hizmet verilirken, eleman.net’in 15 milyonluk aday havuzu kullanılmaktadır. İhtiyaç duyulan pozisyonlar için özgeçmiş havuzundan yapay zeka desteği ile en uygun adaylar seçilmektedir. Sahip olduğumuz diğer kaynaklardan elde edilen adaylar ve özgeçmiş havuzundan seçilen adaylarla mülakatlar yapılmakta ve en uygun adaylar işverene sunulmaktadır. Detaylı bilgiyi buradan alabilirsiniz.
Bu da İlginizi Çekebilir: Şirketlerin Personel Bulmasını Zorlaştıran Etkenler
Dönemsel işçi alımı, sağladığı avantajlar sayesinde birçok sektörde tercih edilmektedir. Belirli Dönemsel işçi alımı yapan bazı sektörler;
Kültür Sanat Etkinlikleri: Her yıl belli dönemlerde sinema, resim, tiyatro, müzik gibi sektörlerde gerçekleştirilen festivaller için başlangıç ve bitiş dönemi belli olan dönemsel eleman alımı yapılmaktadır. Bu gibi etkenlikler için hostes, sanatçı asistanı, biletçi, fotoğrafçı gibi işler için dönemsel işçi alımı yapılır.
Turizm: Yaz mevsiminin gelmesiyle ve tatil sezonunun açılması ile birlikte otellerde ve turistik bölgelerde çok sayıda çalışana ihtiyaç duyuluır. Bu dönemde, tatilcilerin yoğun ilgisiyle birlikte otel rezervasyonlar artar, turistik bölgelerdeki aktiviteler canlanır ve hizmet sektörü hareketlenir. Turizm sektörü, ekonomik anlamda bir canlanma yaşarken, bir yandan da dönemsel iş olanakları sunarak istihdamı artırır.
Organizatör, animatör, can kurtaran, garson, komi, temizlik görevlisi, masör, resepsiyonist, bulaşıkçı, dansçı ve daha birçok meslek için dönemsel iş ilanı eleman.net adresinde yayınlanmaktadır.
Tarım: Yüksek tarım gücüne sahip olan ülkemizde dönemsel işçiliğin en sık görüldüğü sektörlerden biri de tarımdır. TÜİK verilerine göre Türkiye’de istihdam edilen nüfusun %15,8’i tarım sektöründe çalışmaktadır. Ürüne bağlı olarak mevsim bitişi veya başlangıçlarında hasat zamanı gelince günlük, haftalık, aylık olarak dönemsel işçi alımı yapılmaktadır. Ülkemizde yaygın olan tarım mevsim işçilerinin hakları ve güvenliklerinin korunması amacıyla resmi genelge yayınlanarak çalışma şartlarının iyileştirilmesi yönünde ilerleme kaydedilmektedir.
İnşaat: Ülkemizde dönemsel iş ve işçiliğin canlılığını kaybetmeden sürdürdüğü sektörlerden birisi de inşaat sektörüdür. İç ve dış göçlerin etkisiyle artan inşaat sektörü her geçen gün proje bazlı dönemsel işçi istihdam etmektedir. Özellikle yaşanan elim deprem felaketi sonrası, inşaat sektörünün yetişmiş eleman ihtiyacı daha artmış durumdadır. Artan taleple birlikte, sektördeki maaşlar ortalamanın üzerindedir. İnşaat ustası başta olmak üzere inşaat sektöründeki çok sayıda mesleğin maaş miktarına eleman.net’ten ulaşabilirsiniz.
Medya: Günümüzde, sezonluk dizilerden filmlere, televizyon programlarından diğer medya işlerine kadar, birçok yapım genellikle dönemsel elemanlarla yürütülmektedir. Bu tür projeler, hazırlık aşamalarından çekimlere kadar genellikle haftalık, aylık veya yıllık periyotlarda tamamlanmaktadır. Bu tür projelerde dönemsel olarak farklı farklı işlerde çalışmak mümkündür. Her bir proje, yeni bir deneyim ve yeni bir öğrenme fırsatı sunabilir, bu da sektörde kariyer yapmak isteyenler için değerli bir deneyim olabilir.
Dönemsel işçinin hakları İş Kanunu gereğince kanunlaştırılmıştır. İşçiyle işveren arasında imzalanan Belirli Dönemsel İş Sözleşmesi veya Belirsiz Dönemsel İş Sözleşmesi’nin olası feshi durumlarında tazminat hakları hakkında şu şekilde kararlar mevcuttur;
İhbar Tazminatı: İş Kanununun 17. Maddesi’ne göre, belirli süreli sözleşmelerin feshi durumunda işçiye ihbar tazminatı ödenmek zorundadır. Ancak sözleşmede bulunan sürenin sonunda böyle bir hak talep edilemez. Belirsiz bir süreyle çalışan mevsimlik işçinin iş sözleşmesinin mevsim sonunda süresiz olarak sona erdirilmesi durumunda veya işçinin süresiz olarak iş sözleşmesini sona erdirmesi durumunda, karşı taraf lehine ihbar tazminatı ödenmesi gerekebilir. Ayrıca, askıya alma dönemi sona erdiğinde mevsim başlamış olmasına rağmen çağrılmayan veya çağrılsa bile işe başlatılmayan işçinin ihbar tazminatına hak kazanabileceğine dair Yargıtay kararları da mevcuttur. İhbar tazminatının hesaplanmasında, Yargıtay, fiilen çalışılan süreleri dikkate almaktadır.
Kıdem Tazminatı: Mevsimlik iş sözleşmeleri, genellikle belirli bir süre için yapılan sözleşmelerdir. Ancak, bu tür sözleşmelerin baştan itibaren belirsiz süreli yapılması veya ardışık olarak tekrarlanması durumunda, yasalara göre belirsiz süreli iş sözleşmesi olarak kabul edilebilirler. Bu durumda, belirli koşulların sağlanması halinde mevsimlik işçi kıdem tazminatına hak kazanabilirler.
Örneğin, belirli bir süre için yapılan mevsimlik iş sözleşmesi, süre sonunda yenilenmediyse kendiliğinden sona erer ve mevsimlik işçi kıdem tazminatı hak edilemez. Sözleşmenin askıya alındığı dönemde geçen süre, genellikle kıdem tazminatının hesaplanmasında dikkate alınmaz. Ancak, bazı doktrinler ve Yargıtay kararları bu konuda farklılık gösterebilir. Kıdem tazminatının hesaplanmasında, sözleşmenin askıya alındığı tarihteki ücret esas alınır.
Hemen üye olun iş ilanınızı yayınlayın. Siz de "eleman arıyorum" diyorsanız şimdi ilan yayınlamaya başlayın.
İş İlanı VerBu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.