GERİ

Depo Sorumlusu Kimdir ve Ne İş Yapar


Gittikçe büyüyen global pazarlar, iş yapma imkanlarının genişlemesi ile şirketler bünyesinde pek çok birim ve bu birimleri yöneten personel ihtiyacı doğurdu. Bu birimlerden biri de depolardır. Büyüyen şirketler, zincir kuruluşlar, ihracat firmaları, distribütör firmalar depolama alanları oluştururlar. Depolama ihtiyacı olan firmalar, ürün düzgün teslim alınması, stok kontrolü ve sevkiyat gibi işler için bunları yönetebilecek personel ihtiyacı duyarlar. Depo sorumlusu ise yapılacak işler, firma merkezi ve depolama da çalışan elemanlar arasında koordinasyon sağlayan kişidir.

Depo Sorumlusu Kimdir?

Depo sorumlusu, üretimden çıkan, depolanma gereksinimi olan ya da sevkiyatı yapılacak malların kontrolünü, sevkini, teslimini gerçekleştiren kişidir. Depo sorumlu, bir deponun bütün işleyişine hakim olan çalışandır.

Depo Sorumlusu Ne İş Yapar?

Depo sorumlusu gelen malların evrak ve fiziksel uyumluluğunu kontrol eder. Depo koşullarının stoklama için uygun olup olmadığını denetler. Deponun düzeni ve temizliğini kontrol eder. Stok kaydının güncellenmesini sağlar. Malların depo içerisindeki düzeni ile ilgilenir. Yıl sonu envanter çalışmalarını yönetir. Çalışılan kurumun vizyonu ve misyonunu depolama alanı içinde uygular. Depo maliyetlerinin düşürülmesine yönelik fikirler geliştirir. Mevcut depo sistemlerinin daha verimli kullanılmasını sağlar. İş güvenliği ile ilgili hukuksal yaptırımların uygulanması ve geliştirilmesi ile ilgilenir. Her iş kolunun depolama ihtiyacı kendine göre değişir. Örneğin kimya sektöründe iş yapan bir firmanın saklama çözümleri ile gıda sektöründe iş yapan bir firmanın saklama gereksinimleri birbirinden farklıdır. Depo sorumlusu gelişen ve değişen ihtiyaçlar doğrultusunda stok alanlarının güncellenmesi ile ilgilenir.

Depo Sorumlusunun Görevleri Nelerdir?

Depo sorumlusu pozisyonunda çalışacak kişilerin en önemli görevi, merkez ile depo arasındaki iletişimin kurulmasıdır. Ayrıca astı olarak çalışanların sorumluluğu da bu kişidedir. Mesai saatlerinin düzenlenmesi, fazla mesailerin kaydı, çalışanların ihtiyaçları ve depolama sisteminin doğru işlemesini sağlamak görevleri arasındadır. Birlikte çalıştığı iş arkadaşlarının güvenliğini sağlamak ve iş konusunda bilgilendirmek sorumluluklarındandır. Depoya girişi olan malların faturalarını karşılaştırıp teslim almak, hasarlı malların iadesini sağlamak, gelen malların yerleştirilmesini organize etmek depo sorumlusunun görevlerindendir. Son kullanma tarihi olan ürünlerin kontrolünün yapılmasını sağlamak, bozulabilecek ürünlerin depolanma alanlarını tespit edip, buna uygun çalışmalar geliştirmek depo sorumlusunun işlerindendir. Stok seviyesi düşen ürünlerin tedariğini gerçekleştirmek ile şirket tarafından yapılan bilgilendirmeleri duyurmak ve şirket prosedürlerinin işleyişini kontrol etmek sorumlu çalışanın denetimindedir.

Kimler Depo Sorumlusu Olabilir?

Firmalar depo sorumlusu seçerken genellikle lojistik, depo ve sevkiyat alanlarında deneyimli adayları tercih ederler. Bu pozisyonda çalışabilmek için MS Office programlarını kullanabilmek gereklidir. İrsaliye ve fatura işleri de olacağı için işyeri şartlarına göre adaylarda en azından ön muhasebe bilgisi de arayabilir. Depo çalışma saatleri değişken olduğu için esnek çalışma saatlerine uygun olma şartı olabilir. Bir çeşit yönetici pozisyonu olduğundan dolayı insan ilişkileri kuvvetli, iletişim becerileri yüksek, takım çalışmasına yatkın, planlama yapabilen kişiler daha avantajlıdır. Depo sorumlusu için istenilen eğitim düzeyi şirketlerin genel işe alım politikaları doğrultusunda değişir. Ancak erkekler için askerlikten muaf olma veya bitirmiş olma genellikle aranılan özellikler arasındadır. Araç kullanma becerileri de depo sorumlusu seçiminde önemli bir kriterdir.

Depo Sorumlusu Olmak İçin İzlenecek Yol

Her iş gibi depo sorumlusu olmak da en alttan başlamayı gerektirir. Depolamanın, mal yükleme ve boşaltmanın tekniklerini öğrenerek ilk adım atılabilir. Bu süreçte, depo sorumlusu olarak ilerlemek isteyenler bilgisayar kullanımında da kendilerini geliştirmelidirler. Ön muhasebe programları hakkında genel bir bilgi de işe yarayacaktır. Mal taşıma, indirme, yükleme ile ilgili teknolojik gelişmeleri takip ederek bilgilerini güncellemelidirler. Eğitim kurumlarının bu iş alanında verdiği eğitimlerden faydalanılıp, sertifikasyon edinilebilir. Depo sorumlusu, depo çalışanları ile dış dünya arasındaki köprüdür. Bu nedenle insan ilişkilerini güçlendirecek çalışmalar yapmalıdırlar.

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Eleman arıyorum diyorsanız hemen iş ilanı verin, milyonlarca iş arayana ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.